latinica  ћирилица
26/01/2023 |  12:10 ⇒ 14:00 | Аутор: РТРС

У бањалучкој Алеји мудре ријечи Светог Саве (ФОТО)

Алеја Светог Саве у Бањалуци украшена је натписима са мудрим ријечима првог српског архиепископа, светитеља и просветитеља Светог Саве.
Мудре ријечи Светог Саве (фото: град Бањалука/А.Чавић) -
Мудре ријечи Светог Саве (фото: град Бањалука/А.Чавић)

Српска православна црква сутра прославља Светог Саву, утемељивача српске цркве, државе и школства. Савиндан се обиљежава у свим школама у Србији и Републици Српској као школска слава.

Свети Сава био је први српски архиепископ и просвјетитељ. Био је најмлађи син великог жупана Стефана Немање, крштен као Растко, а када се замонашио узео је име Сава.

Алеја Светог Саве (Фото:РТРС)

Растко се на Светој Гори замонашио упркос снажном противљењу родитеља који су му намијенили владарску мисију.

Његовим устоличењем за архиепископа 1219. године утемељена је и самостална Српска православна црква.

Заједно са оцем Стефаном, замонашеним као Симеон, Свети Сава је основао Хиландар и изградио још 14 манастира и тако постао ктитор прве српске духовне заједнице на Светој Гори.

Свети Сава је написао Типик, према коме се монаси владају, а написао је и житије свог оца, преподобног Симеона Мироточивог.

У Студеници је 1209. године основао прву болницу на подручју Српске државе.

Алеја Светог Саве (Фото:РТРС)

Свети Сава се сматра зачетником српске средњовјековне књижевности, па је стога и заштитник просвјетних установа.

Свети Сава је 1219. издејствовао аутокефалност Српске православне цркве, а његова дјела "Номоканон" /1220./ и "Синодик православља" /1221./ постала су правни и духовни стубови српске државности.

Сава се упокојио 1235. године у бугарском граду Трнову као први архиепископ Српске православне цркве, а остао је познат као оснивач и творац Светосавског православља.

Синан-паша спалио је на Врачару 1594. мошти Светог Саве, које су до тада биле чуване у манастиру Милешева.

Сматра се да су Турци мошти Светог Саве спалили у погрешном увјерењу да ће тако уништити вјеру и сваки његов утицај на Србе.