latinica  ћирилица
26/01/2023 |  13:35 ⇒ 14:07 | Аутор: РТС

Дачић са Чавушоглуом: Турска да искористи свој утицај на Приштину

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је у Анкари, након састанка са турским колегом Мевлутом Чавушоглуом, да би Србија вољела да Турска буде важан фактор стабилности у нашем региону и да је молба Београда да Анкара искористи свој утицај на Приштину по питању примјене Бриселског споразума на КиМ, пише Тањуг, а преноси РТС.
Ивица Дачић (фото: Танјуг / Сава Радовановић) -
Ивица Дачић (фото: Танјуг / Сава Радовановић)

Дачић је пренио на конференцији за медије да је са Чавушоглуом разговарао и о актуелној ситуацији на Балкану.

- Ми бисмо вољели да Турска буде важан фактор регионалне стабилности у нашем региону, а то значи да је наша молба да Турска искористи свој утицај и када је ријеч о Приштини како бисмо имали конструктиван однос од Приштине када је ријеч о примјени Бриселског споразума и других раније потписаних споразума, како бисмо уопште могли да разговарамо о неким трајним политичким рјешењима - поручио је Дачић.

Навео је да у сваком случају мора да се спријечи ситуација да, како је рекао, ми сви појединачно будемо фактори и учесници у нечему што је проблем, него да смо дио рјешења проблема.

Поручио је да, без обзира на то што можда размишљамо различито о неким питањима, треба да дјелујемо заједно и развијамо атмосферу међусобног повјерења.

- Зато са радошћу потврђујем да ћемо предсједник Србије Александар Вучић и ја учествовати овдје на свим форумима који се организују. Очекујемо и посјете нашем региону и министара и предсједника Турске. Имаћемо успјешан наставак сарадње и у наредном периоду. Наши односи су на веома високом нивоу и хвала свима који су томе допринијели, а у највећој мјери предсједницима Ердогану и Вучићу - рекао је Дачић.

Дачић о уласку у Турску са личним картама

Дачић је изјавио да је сигуран да ће туристи из Србије овог љета путовати у Турску само са личним картама.

На конференцији за медије након разговора са Чавушоглу у Анкари, одговарајући на питање новинара, Дачић је објаснио да је споразум о путовању само са личним картама између Турске и Србије потписан прошле године, али да је остала обавеза парламената двију земаља да га ратификују.

Како је истакао, Турска је то урадила и остала је обавеза да то уради и Србија, али да то није било могуће због распуштања парламента и избора.

- Знате да су били избори, затим формирање владе, па је парламент почео да ради у законодавном дијелу тек крајем октобра. Можете очекивати да ће све то бити врло брзо завршено. Сигуран сам да ће нова туристичка сезона моћи да се одвија у складу са тим споразумом - рекао је Дачић.

Дачића су на аеродрому сачекали представници Амбасаде Србије у Турској, са амбасадором Зораном Марковићем на челу, док га је у име Турске и министра спољних послова дочекао генерални директор за Балкан и Централну Европу Министарства спољних послова Турске Илхан Сајгили.

Програмом посјете планиран је и састанак са предсједником Велике народне скупштине Републике Турске Мустафом Шентопом, обилазак Ататурковог маузолеја, гдје ће бити положени вијенци.

Посјету Турској Дачић ће завршити сусретом са предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом.

Према подацима Привредне коморе Србије, укупна спољнотрговинска размјена Србије и Турске у првој половини 2022. године износила је 1,2 милијарде евра, што је повећање од 51,5 одсто у односу на исти период 2021. године.

Компаније које су у већинском власништву Турске, Србији запошљавају око 10.000 радника.