latinica  ћирилица
26/01/2023 |  13:57 ⇒ 13:57 | Аутор: СРНА

Вујичић: Шмит потврдио да је против Српске и њених политичара

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирослав Вујичић изјавио је да је Кристијан Шмит најновијим изјавама о 9. јануару, Дану Републике Српске и њеном предсједнику Милораду Додику само потврдио оно што је одраније познато - да је против Српске и њених политичара.
Мирослав Вујичић - Фото: СРНА
Мирослав ВујичићФото: СРНА

- Познато је да су његови потези и одлуке углавном усмјерени против Републике Српске и политичара из Српске, тако да ме тај његов став нимало не изненађује", рекао је Вујичић Срни, подсјећајући да Шмит нема легитимитет јер није именован у складу са процедурама Савјета безбједности УН.

Вујичић је истакао да не зна на шта је Шмит мислио кад је изјавио да је "убијеђен да ће наредни 9. јануар изгледати другачије".

- Можда ће наредити да 9. јануар славимо 8. јануара. Ако је на то мислио, ни то не можемо да прихватимо - рекао је Вујичић и поручио да је 9. јануар битан датум у историји српског народа и историји Српске, те да никога не вријеђа.

Он је нагласио да сви грађани Републике Српске без обзира на националну припадност могу да буду поносни на Српску која у сваком смислу, економском, безбједносном и било ком другом, води рачуна о сваком свом грађанину.

Поводом Шмитовог коментара да је Додик - "не предсједник Срба већ мултиетничког ентитета у БиХ", Вујичић је рекао да је предсједник Републике Српске предсједник Срба и свих грађана Српске.

Кристијан Шмит је за телевизију "Н1" изјавио да је убијеђен да ће наредни 9. јануар "изгледати другачије", те да ће због "људи који су од 1991. до 1995. године трпјели", покренути одређене ствари и да у томе неће попуштати.

Иако је Скупштина српског народа прогласила стварање данашње Републике Српске прије било каквих међунационалних сукоба и почетка грађанског рата у БиХ, Шмит тврди да је 9. јануар "настао на жртвама и терету који носе жртве Сребренице".

Република Српска основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали конститутивни статус.