latinica  ћирилица
26/01/2023 |  14:07 ⇒ 20:46 | Аутор: sputniknews.com

Дачић: Било би некоректно да Србија сада уведе санкције Русији

Било би некоректно да сада Србија уведе санкције Русији и било би штетно по наше интересе, рекао је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Ивица Дачић (Фото: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ) -
Ивица Дачић (Фото: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ)

Он је подсјетио да се Србија није придружила санкцијама против Русије, како је рекао "због националних и државних интереса Србије али и економске сарадње".

Додаје и да се Србија није придружила санкцијама и због проблема које има везано за терирторијални интегритет и суверенитет, везано за Косово, а гдје има подршку Русије на неким другим форумима.

- Било би некоректно да сада Србија уведе санкције Русији и било би штетно по наше интересе. Али то не значи да ми нећемо учинити све да јасно кажемо да не подржавамо нарушавање територијалног интегритета Украјине и да помогнемо колико год можемо - рекао је Дачић на конференцији за новинаре у Анкари, послије разговора са турским шефом дипломатије Мевлутом Чавушоглуом.

Дачић је навео да би Србија вољела и жељела да Турска буде важан фактор мира и регионалне стабилности у региону.

- Наша је молба да Турска искористи свој утицај и кад је ријеч о Приштини како би имали конструктиван однос од стране Приштине када је ријеч о примјени Бриселског споразума, како бисмо могли уопште да разговарамо о неким трајним политичким рјешењима - рекао је Дачић.

Он је додао да у условима опште мржње и рата у свијету Србија треба да тражи позитивне примјере међусобне сарадње.

- И Србија и Турска желе да буду конструктивни фактори, фактори мира и стабилности. Наш интерес није да будемо ни на чијој страни. Ми се залажемо за поштовање територијалног интегритета и суверенета сваке државе УН - нагласио је Дачић.