latinica  ћирилица
26/01/2023 |  14:21 | Аутор: СРНА

Петковић: Шмитове изјаве малициозне, он ради под утицајем Бошњака

Кристијан Шмит је очито под утицајем бошњачких политичара, а његове изјаве о Дану Републике Српске 9. јануару су малициозне, изјавио је замјеник предсједавајућег Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милан Петковић.
Милан Петковић - Фото: СРНА
Милан ПетковићФото: СРНА

- Рећи да је 9. јануара и да је у име 9. јануара почињен било какав злочин је потпуно малициозно и може се рећи безобразно - рекао је Петковић за Срну.

Петковић је подсјетио да 9. јануара није почињен никакав злочин већ је створена Република Српска која је призната и у Дејтону и ентитет је са многим овлаштењима.

- Ми славимо дан када је Република Српска настала и ништа друго. Овог дана није било ни ратних дејстава, тако да је је овдје очито на сцени само задовољавање интереса Бошњака и бошњачких политичара и даље продубљивање кризе - оцијенио је Петковић.

Петковић сматра да никоме не треба бранити да слави оно што жели да слави јер се тиме могу само произвести нови сукоби.

Шмит је за телевизију Н1 изјавио да је убијеђен да ће наредни 9. јануар "изгледати другачије", те да ће због "људи који су од 1991. до 1995. године трпјели", покренути одређене ствари и да у томе неће попуштати.

Иако је Скупштина српског народа прогласила стварање данашње Републике Српске прије било каквих међунационалних сукоба и почетка грађанског рата у БиХ, Шмит тврди да је 9. јануар "настао на жртвама и терету који носе жртве Сребренице".

Република Српска основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали конститутивни статус.