latinica  ћирилица
26/01/2023 |  14:27 ⇒ 14:28 | Аутор: СРНА

Раковић: Шмит је злонамјерна незналица

Историчар Александар Раковић оцијенио је да се Кристијан Шмит најновијим изјавама о Дану Републике Српске - 9. јануару показао као злонамјерна незналица која селективно тумачи догађаје и чињенице, а при том се понаша као неки окупациони гувернер.
Александар Раковић - Фото: РТРС
Александар РаковићФото: РТРС

Раковић је за Срну напоменуо да је 9. јануар датум када је установљена Република Српска да би се избјегле жртве, а да је 1. март, који слави ФБиХ, дан када је убијен српски сват на сарајевској Башчаршији и поднијета српска жртва.

- Муслимани у Сарајеву и даље славе тај дан када су нанијели потпуно недужну жртву српском народу. Али, не можемо очекивати од Шмита да непристрасно и неселективно тумачи чињенице, јер посао управо тог такозваног високог представника, да подрива у БиХ, а не да доноси одлуке које би водиле до смиривања ситуације - рекао је Раковић.

Према његовим ријечима, све што је Шмит урадио до сада у БиХ јесте подривање и сијање јабуке раздора.

- И с тим у вези је и та његова порука да 9. јануар не може да се слави сљедеће године како се слави. Е, ми ћемо још свечаније славити 9. јануара, него што смо славили ове године. Он на то не може да утиче и нека не покушава! Или он, можда има намјеру да изазове неко ново насиље? - пита Раковић.

Он је оцијенио да се Шмит понаша као да је неки окупациони гувернер.

- Али, у сваком случају, његови вербални инаступи показују да се ради о цивилизацијски недораслој особи. Да не користим теже ријечи. Али, он је у цивилизацијском смислу поптуно недорасла особа - рекао је Раковић.

Он је истакао да би Шмит највише учинио за БиХ када би отишао, али да то неће учинити, због тога што "прима огромне паре".

Раковић каже да Шмитови мотиви "нису никако добронамјерни, него су вјероватно повезани и са огромном платом коју у БиХ прима и због које неће радити на томе да се проблеми решавају".

- Јер ако се проблеми рјешавају, онда нема ни потребе за такозваним високим представницима. Према томе, Шмит ће наставити да подрива и сије раздор у БиХ, а ми ћемо 9. јануар славити још свечаније - рекао је Раковић.

Кристијан Шмит је за телевизију Н1 изјавио да је убијеђен да ће наредни 9. јануар "изгледати другачије", те да ће због "људи који су од 1991. до 1995. године трпјели", покренути одређене ствари и да у томе неће попуштати.

Иако је Скупштина српског народа прогласила стварање данашње Републике Српске прије било каквих међунационалних сукоба и почетка грађанског рата у БиХ, Шмит тврди да је 9. јануар "настао на жртвама и терету који носе жртве Сребренице".

Република Српска основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали конститутивни статус.