latinica  ћирилица
26/01/2023 |  15:49 ⇒ 15:50 | Аутор: СРНА

Клокић: Отварање конзулата у Бањалуци наставак сарадње Српске и Русије

Отварање конзулата Руске Федерације у Бањалуци учврстиће односе Српске и Русије, те подразумијевати наставак сарадње у области културе, економије, дипломатије и политике, рекао је Срни министар за европске интеграције и међународну сарадњу Српске Златан Клокић.
Златан Клокић - Фото: РТРС
Златан КлокићФото: РТРС

Он очекује да конзулат буде у функцији што прије и наглашава да је отварање конзулата природни наставак сарадње Републике Српске и Руске Федерације.

Министар је навео да је Русија гарант Дејтонског мировног споразума, али и подсјетио да је ријеч о држави која је стална чланица Савјета безбједности УН.

- Радујем се да видим на који начин ће отварање конзулата ојачати наше односе и какве ће додатне прилике отворити Републици Српској и Руској Федерацији - нагласио је Клокић.

Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов истакао је раније да његова земља веома цијени сарадњу са Републиком Српском и да ће додатно бити унапријеђена отварањем конзулата Русије у Бањалуци.

- Веома је важно што заједнички реализујемо стратешке, односно економске и пројекте у области културе и образовања - навео је Калабухов.

Влада Русије је у мају прошле године прихватила приједлог за отварање испоставе руске Амбасаде у Републици Српској.