latinica  ћирилица
26/01/2023 |  16:02 ⇒ 16:03 | Аутор: СРНА

Повећан број приговора на очитане вриједности струје због опреза грађана

Укупан број приговора на очитане вриједности мјерног мјеста купаца електричне енергије у Републици Српској у децембру износио је 790, а у јануару 864, што је благо повећање, а разлог је опрез грађана, рекао је Срни извршни директор за снабдијевање у "Електропривреди Српске" Зоран Вуковић.
Електропривреда Републике Српске - Фото: РТРС
Електропривреда Републике СрпскеФото: РТРС

Вуковић каже да су приговори на очитавање мјерног мјеста уобичајени, те да је сада дошло до повећања јер су грађани опрезни да бројила не би била неочитана, односно да не би добили обрачун за два мјесеца, будући да су од 1. јануара за обрачун утрошка електричне енергије предвиђени опсези потрошње.

- Када се купци јаве са приговором на Услужни центар јавног снабдјевача или писаним путем, приговори се даље просљеђују Оператору дистрибутивног система да поново очита бројило и послије поновног очитања раде се корекције обрачуна - каже Вуковић.

Он је додао да су из "Електропривреде Српске" упућени дописи операторима дистрибутивног система широм Српске у којима су скренули пажњу на потребу прецизног и свеобухватног очитања мјерних уређаја на крају сваког мјесеца како не би била нанесена штета не само купцима, него и Матичном предузећу као јавном снабдјевачу.

Вуковић је подсјетио да су према Одлуци о тарифним ставовима за јавно снабдијевање у Републици Српској који се примјењују од 1. јануара ове године, за обрачун утрошка електричне енергије предвиђени опсези потрошње и то до 500 киловат-часова, од 501-1.500 киловат-часова и више од 1.501 киловат-часа.

- Примјера ради, по наведеним тарифним ставовима, цијене електричне енергије по киловат-часу за тарифну групу 1. из категорије потрошње домаћинства за опсег потрошње већи од 1.501 киловат-час су 3,7 пута више од цијена опсега потрошње до 500 киловат-часова, док су цијене за опсег потрошње од 501-1.500 киловат-часова више за 1,68 пута од цијена опсега потрошње до 500 киловат-часова - рекао је Вуковић.

Савез за заштиту потрошача Републике Српске обавијестио је све потрошаче електричне енергије да провјере своје децембарске рачуне и да се, уколико стање бројила није очитано, јаве у надлежна предузећа да би се исправиле грешке.