latinica  ћирилица
26/01/2023 |  16:08 | Аутор: СРНА

Горану Петровићу уручена награда Београдски побједник

Књижевнику Горану Петровићу данас је на свечаности у Библиотеци града Београда уручена награда Београдски побједник за роман "Папир са воденим знаком".
Награда "Београдски победник" (Фото: Танјуг/Предраг Митић) -
Награда "Београдски победник" (Фото: Танјуг/Предраг Митић)

Награду која се састоји од статуе Београдског побједника, рад академског вајара Зорана Кузмановића, дипломе и износ од 10.000 евра у динарској противвриједности, Петровићу је уручила директор Библиотеке града Београда Јасмина Нинков.

Петровић је рекао да има много драгих људи којима захваљује, прије свега, свима из издавачке куће Лагуна, њеном оснивачу Дејану Папићу и уреднику Дејану Михајловићу.

Добитник Београдског побједника истакао је да су ријетки толико стрпљиви издавачи попут Лагуне, будући да је награђени роман припремао и писао чак 22 године.

У најужем избору за најбољи роман било је још пет књига - "Властелинства" Бојана Васића, "Кад ђаволи полете" Владимира Кецмановића, "Видиш ли да не видим" Емира Кустурице, "Мир и мир" Мирјане Новаковић и "Теферич на Славији" Сање Савић Милосављевић.

Одлука о награди донесена је већином гласова, јер су предсједник жирија Предраг Петровић и чланови Наташа Анђелковић и Петар Пијановић гласали за Петровићев роман, док су Весна Тријић и Слађана Илић гласове дали Кустурици и његовом роману о нобеловцу Петеру Хандкеу.

Образлажући одлуку жирија, Поповић је рекао да се Петровићев роман издвојио својим поетичким и стилским особеностима, додајући да је аутор одлучио да радњу романа смјести у рани нови вијек и ренесансу.

Петровић је други добитник Београдског побједника, а први лауреат био је Драго Кекановић, коме је признање уручено прошле године за роман "Приврженост" у издању СКД Просвјета.

Ова књижевна награда установљена је 2021. године, а њен оснивач је Библиотека града Београда.