latinica  ћирилица
26/01/2023 |  17:23 ⇒ 20:45 | Аутор: Агенције

Милановић: Ми нисмо у рату с Русијом (ВИДЕО)

Хрватски предсједник Зоран Милановић рекао је данас да ће слање западних тенкова у Украјину продужити сукоб у овој земљи.
Зоран Милановић (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Зоран Милановић (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

- Ако се Америка и Русија не договоре, а то није на видику, рат се неће зауставити. Некако се надам да трају некакви разговори, или ћемо лагано према трећем свјетском рату за који неки мисле да је већ почео, али ја сам мало суздржан. Што се тиче тенкова, и руски и амерички горе исто - рекао.

Милановић сматра да "Хрватска војно никако не треба помагати".

- Желите ли да уђемо у рат? Ја сам цитирао украјинског министра који је рекао да је то "прокси рат". Ја сам само поновио његове вијести. И онда смо слушали како ме хвали /министар спољних послова Русије Сергеј/ Лавров, међутим након неколико дана њемачка министрка вањских послова каже да морамо бити јединствени јер, цитирам, "ми смо у рату с Русијом". Ја то нисам знао. Можда је Њемачка у рату с Русијом опет, али сретно им, можда прођу боље него прије 70-ак година - рекао је он.

Милановић је поручио да Хрватска није дио сукоба.

- Ми нисмо у рату, Русија и Америка су у рату, али Њемачка није и неће их се ништа питати, а можда и боље, јер смо видјели што су радили с резолуцијом о БиХ - рекао је он.

Милановић каже да ће увијек заговарати да Хрватска остане ван сукоба.

- Можда ти тенкови изгоре, можда дођу до Крима, али без Хрватске. Ја ћу то увијек заговарати. Они који се желе свидјети некоме у Бриселу можда ће то заговарати, али ја нећу - додао је он.