latinica  ћирилица
26/01/2023 |  18:20 ⇒ 18:25 | Аутор: СРНА

Неопходна измјена висине подстицаја премије за млијеко

Произвођачи млијека у Републици Српској нису задовољни новим нацртом Правилника о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за 2023. годину према коме је премија за млијеко и даље остала у износу од 0,25 КМ, рекао је предсједник Удружења пољопривредних произвођача – мљекара Владимир Усорац.
Производња млијека - Фото: РТРС
Производња млијекаФото: РТРС

Он је након данашњег састанка Управног одбора одржаног у Прњавору рекао да су мљекари изашли са јасним захтјевима да се повећају премије за млијеко и на јунице, и да се укине лимит на производњу.

- Премија за млијеко не може бити испод 45 фенинга колика је тренутно и у ФБиХ гдје је најављено повећање и на 60 фенинга. Премија за јунице је 250 КМ, а мора бити много већа, а важно је и да се укину сви незаконито уведени лимити, јер не могу за једну производњу бити различити лимити - појаснио је Усорац у изјави новинарима.

Усорац је рекао да ће закључци мљекара бити послати предсједнику Републике Српске, премијеру и ресорном министарству, а уколико не буду озбиљно размотрени најавио је протесте и смањење производње млијека