latinica  ћирилица
26/01/2023 |  19:12 ⇒ 19:18 | Аутор: Б92

Руси и Бјелоруси корак ближе Азији

Русија и Бјелорусија су позване да учествују на Азијским играма, које су квалификационо такмичење за Олимпијске игре у Паризу 2024. године.
Олимпијски савез Азије (Фото: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG, илустрација) -
Олимпијски савез Азије (Фото: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG, илустрација)

Међународни олимпијски комитет је наговијестио да би дозволио Русији учешће на Олимпијским играма у Паризу као неутралним спортистима. Русија и Бјелорусија су суспендоване из готово свих међународних такмичења због рата у Украјини.

Азијске игре одржаће се у септембру и октобру у кинеском Ханџоу и служе као квалификационо такмичење за Олимпијске игре у неколико спортова, укључујући мачевање и бокс.

- Олимпијски савјет Азије вјерује у уједињујућу моћ спорта и да сви спористи, без обзира на њихову националност и пасош који посједују, треба да буду у могућности да учествују у спортским такмичењима - наводи се у саопштењу Олимпијског савјета Азије. 

- ОЦА је понудила да руским и бјелоруским спортистима који испуњавају услове пружи прилику да учествују на такмичењима у Азији, укључујући и Азијске игре - пише у саопштењу.

ОЦА је додао да "остаје у приправности", све док МОК и руководећа тијела појединачних спортова не договоре услове за такмичење спортиста из Русије и Бјелорусије.