latinica  ћирилица
26/01/2023 |  21:07 ⇒ 21:08 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Обиљежити и сачувати од заборава историјске чињенице

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је значај обиљежавања Дана сјећања на жртве Холокауста како би се од заборава сачувале важне историјске чињенице као што је страдање јеврејског народа у Другом свјетском рату.
Меморијална академија поводом Дана сјећања на жртве Холокауста - Фото:
Меморијална академија поводом Дана сјећања на жртве ХолокаустаФото:

Цвијановићева је навела да су Јевреји и Срби народи који дијеле трагичне моменте из прошлости, те да је важно да заједно обиљежавају све те значајне датуме и да организују заједничке комеморације.

- Али и да се увијек на оваквим догађајима подсјетимо колико је велико било то зло које је тада харало свијетом, као и да не заборавимо жртве које су тада страдале - рекла је Цвијановићева новинарима прије почетка Меморијалне академије поводом Међународног дана сјећања на жртве Холокауста.

Она је навела да су овакви догађаји прилика и да се покаже велика љубав, разумијевање и братски односи Републике Српске и Израела.

- Да гајимо добре односе и да се заједно сјећамо свих тих трагичних момената, недужних живота и огромног страдања јеврејског народа, као што је и српски народ претрпио на простору бивше Југославије, односно на простору тадашње НДХ у вријеме Другог свјетског рата - рекла је Цвијановићева.

Она је изразила задовољство јер српски и јеврејски народ већ дужи низ година раде на развијању добрих односа, који су пуни разумијевања и љубави.

- Важно је и то што заједно можемо да размишљамо о томе шта су то неки стратешки правци за мирну будућност на свим просторима у свијету - рекла је Цвијановићева.

У Јеврејском културном центру "Арие Ливне" у Бањалуци вечерас је одржана меморијална академија поводом Међународног дана сјећања на жртве Холокауста који се обиљежава 27. јануара.