latinica  ћирилица
26/01/2023 |  21:59 ⇒ 21:59 | Аутор: СРНА

Митрополит Јоаникије: Улога Светог Саве немјерљива за српски народ

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије изјавио је вечерас да је улога Светог Саве немјерљива за српски народ, истичући посебно његов значај у формирању Жичке архиепископије и оснивању аутокефалне Српске православне цркве.
Митрополит Јоаникије (Фото: СПЦ) -
Митрополит Јоаникије (Фото: СПЦ)

- Српском народу обезбиједио је највеће достојанство, извео га на сцену културних и просвијећених народа Европе и укључио га у ту заједницу просвећених хришћанских народа - рекао је митрополит Јоаникије у поздравном слову на Светосавској академији у Храму Христова Васкрсења у Подгорици.

Он је навео да Свети Сава није само утемељио аутекефалну цркву у српском народу, него је дао значајан допринос њеном устројству и постојању до дана данашњег.

Светосавску бесједу одржао је Драго Перовић, професор на Филозофском факултету у Никшићу и гостујући предавач на Академији ликовних умјетности у Требињу.

У културно-умјетничком програму наступили су Хор Светог апостола и јеванђелиста Марка, Камерни оркестар, оперски пјевач Марко Калајановић, Даница Црногорчевић, "Ђурђевданско коло" и гуслар Владимир Радојевић.

Светосавску академију организовали су Митрополија црногорско-приморска, Црквена општина подгоричка и Саборни храм Христовог Васкрсења.