latinica  ћирилица
26/01/2023 |  23:02 ⇒ 27/01/2023 | 06:45 | Аутор: РТРС

Додик: Јасеновац је заједничка мука јеврејског и српског народа

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Јасеновац заједничка мука јеврејског и српског народа, као и други логори попут Аушвица.
Милорад Додик - Фото:
Милорад ДодикФото:

Додик је у обраћању на Меморијалној академији у Бањалуци поводом Међународног дана сјећања на жртве Холокауста поручио да је веома важно да се његује култура сјећања.

Истакао је да је прије неколико година имао прилику да посјети Аушвиц, те оцијенио да би свако, а нарочито млађе генерације, требало то да учине.

- Присуство на том мјесту учини да то другачије разумијете, да схватите обим страдања. Ући у гасну комору у Аушвицу и видјети, то је нешто што вам промијени поглед на свијет и запитате се да ли је могуће да постоје људи који су могли то да организују - рекао је Додик.

Он је истакао да је веома битно да дани сјећања на Холокауст сваке године попримају све већи обим, јер се тако његује култура сјећања.

- Зато је важно што смо се окупили и у оквиру Јеврејског центра у Бањалуци и евоцирали успомене на страшне злочине - нагласио је Додик у обраћању на меморијалној академији.