latinica  ћирилица
27/01/2023 |  08:40 ⇒ 09:28 | Аутор: РТС

Битка за Угледар; Канада шаље "леопарде" Кијеву

Жестоке борбе воде се у Угледару. Након Њемачке и САД, тенкове Кијеву шаље и Канада.
Украјина (Фото: EPA-EFE/SERGEY KOZLOV) - Фото: илустрација
Украјина (Фото: EPA-EFE/SERGEY KOZLOV)Фото: илустрација

Након посљедњих руских ракетних удара, предсједник Украјине Володимир Зеленски позвао је на даље санкције Русији и од савезникљ затражио да испоруче Украјини више оружја.

Украјинске власти оптужиле су руске трупе за масовне ракетне нападе на десетак области Украјине, укључујући Кијев.

Наводе да је у нападима страдало најмање 11 људи, а да је исто толико повријеђено. Истичу да је мета била критична инфраструктура.

Њемачки министар одбране Борис Писторијус изјавио је да ће тенкови "леопард 2", које је Берлин обећао Украјини, бити испоручени прије краја марта. Из Пентагона поручују да би испоруке америчких тенкова Абрамс могле потрајати мјесецима. Тенкове је обећала и Канада.

Анита Ананд, министарка одбране, потврдила је да ће Канада ускоро пребацити четири тенка "леопард 2 А4" у Украјину и да ће послати канадске трупе у Европу да помогну у обуци украјинске војске.

Москва одговара да ће њемачки тенкови у Украјини ће доживјети судбину својих претходника ─ биће уништени и спаљени.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да Москва види да је мијешање САД и западних земаља у украјински конфликт све веће.

- Понављале су се изјаве са Запада и САД да слање разних оружаних система, укључујући тенкове, никако не значи мијешање тих земаља, или НАТО-а, у рат у Украјини. Апсолутно се не слажемо са овим. Москва те кораке види као директно мијешање у конфликт, и то мијешање је све веће - рекао је Песков.

Вашингтон уводи нове санкције руској приватној војној групи "Вагнер".