latinica  ћирилица
27/01/2023 |  09:02 ⇒ 09:06 | Аутор: РТРС

Омладинском политиком планирано више од 200 милиона КМ за пројекте

Омладинском политиком Републике Српске за период 2023-2027. дефинисана су четири стратешка циља са 44 мјере и три пројекта за чију је реализацију планирано 266.389.000 КМ, саопштено је из Министарства породице, омладине и спорта.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Стратешки циљеви односе се на унапређење прилика и интереса младих за бољи живот, подстицање иницијативе и одговорног дјеловања младих у заједници, те подстицање развијања здравих животних стилова младих, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да су кључни стратешки пројекти успостављање ресурсног центра за младе, програм подршке младим предузетницима "Стартап Српска", те успостављање првог научнотехнолошког парка у Републици Српској.

Визија нове Омладинске политике је више и боље, по мјери младих обликовати Републику Српску тако да пружа све више правих прилика које млади користе за боље образовање, посао, стандард, предузетништво, утицај и стваралаштво.

Из Министарства породице, омладине и спорта су подсјетили да се Омладинска политика Републике Српске ради у континуитету од 2006. године, у виду петогодишњих стратешких докумената, тако да је документ који обухвата период од 2023. до 2027. године четврти по реду.

- Ради се о интегрисаном, мултисекторском стратешком документу који дефинише јавне политике и усмјерава развој свих области значајних за младе, те реализацијом стратешких циљева и приоритета води ка побољшању услова живота младих и ствара предуслове за њихов останак у Републици Српској - наводи се у саопштењу.

У изради овог документа у радним групама учествовало је 70 представника ресорно надлежних институција, јавних установа, удружења грађана и омладинских организација и стручњака за области које су значајне за унапређење полажаја младих. Изради је претходило свеобухватно истраживање током 2021. године.