latinica  ћирилица
27/01/2023 |  09:54 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Потврђено РТРС-у: ЕУ тражи да БиХ уведе визе Русији

Европска унија од БиХ тражи да као земља кандидат уведе визе за држављане Руске Федерације, потврђено је за РТРС из Делегације ЕУ у БиХ.
Пасош - виза (илустрација) - Фото: РТРС
Пасош - виза (илустрација)Фото: РТРС

ЕУ се позива на Извјештај који је објављен у децембру 2022. године, гдје се наводи да БиХ и даље испуњава критеријуме за либерализацију визног режима са шенгенским простором, те је препоручено да БиХ "приоритетно усклади своју визну политику са листом трећих земаља којима су потребне визе за ЕУ, посебно оних трећих земаља које представљају ризик од нерегуларних миграција или ризик по сигурност ЕУ".

- Од БиХ, као земље кандидата, очекујемо да у потпуности усклади своје спољне, безбједносне и трговинске политике са политикама ЕУ. За добро функционисање безвизног режима с ЕУ од БиХ се очекује и потпуна усклађеност са визном политиком ЕУ, која не предвиђа безвизни режим са Русијом - истакли су из Делегације.

Подсјећамо, и у Извјештају о напретку Европске комисије истиче се да БиХ треба да уведе визе Русији, напомињући да БиХ има још и безвизни режим с Азербејџаном, Бахреином, Кувајтом, Оманом, Катаром и Турском.

- БиХ не издаје визе на граници. Да би БиХ имала систем миграција који добро функционише у сигурном окружењу, земља мора да се усклади с визном политиком ЕУ - истиче се у том извјештају.