latinica  ћирилица
27/01/2023 |  10:26 ⇒ 11:30 | Аутор: РТРС

Двије награде филму "С оне стране дуге" ауторке Милане Мајар (ФОТО/ВИДЕО)

Филм "С оне стране дуге" у продукцији РТРС награђен је са двије награде на 8. Међународном фестивалу "Очеви и дјеца" у руском граду Орел.
С оне стране дуге - Фото: РТРС
С оне стране дугеФото: РТРС

Ауторка филма Милана Мајар награђена је специјалном наградом жирија за најбољи документарни филм о теми православља.

Жири је одлучио да другу награду додијели јунаку филма Миладину Драгојевићу "за свјетлост душе", у номинацији "Хероји нашег времена."

Филм говори о надљудској храбрости и вољи за животом човјека, који је ослијепио након операције тумора на оба очна живца.

Награде филму Милане Мајар (Фпрто: РТРС)

- Жири фестивала издвојио је филм Милане Мајар "С оне стране дуге." Тај филм је заиста дуга, дуга предивних људских судбина, нарочито јунака којег је она одабрала овог пута. Када смо погледали тај филм пожељели смо да некако истакнемо, да наградимо тог човјека због тога што он представља свјетлост, свјетлост душе - истакла је Марина Куликова, организатор  фестивала "Очеви и дјеца".

Управо за ту свјетлост душе, како образлаже жири, додијељена му је награда. Како кажу, он је тај који улијева наду.

- Он не само да није дигао руке од живота, него је наставио да живи пуним, правим људским животом. Наставио је да живи као лијеп, паметан, талентован човјек који представља примјер како се воли живот и, што је најважније, тежњу да се буде и примјер како бити користан у животу. Хвала вам велико за филм и за овог јунака. А најважније, ми вам желимо мира и здравља - закључила је Куликова.

На овогодишњем фестивалу учествовало је 120 филмова из Руске Федерације, Републике Српске, Бјелорусије, Јерменије, Кине, Француске и Бразила. Филмови учесника представљени су у 11 номинација. Градови Орел, Санкт Петербург и Москва били су домаћини фестивала.

Награде су додијељене 26. јануара 2023. у Централном дому кинематографије Савеза кинематографа Руске Федерације у Москви.