latinica  ћирилица
27/01/2023 |  11:13 ⇒ 11:43 | Аутор: СРНА

Стевандић: Нико не може наметнути дистрикт било гдје у Српској

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да нема тога ко може било каквом одлуком да наметне формирање дистрикта било гдје у Српској.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Надам се да ће се потпредсједник Републике Српске Ћамил Дураковић, који говори о томе, прво добро информисати па онда излазити у јавност, уколико овдје није ријеч само о дизању рејтинга и тензија што често у БиХ иде заједно - рекао је Стевандић новинарима у Бањалуци коментаришући изјаве Дураковића да би Сребреница требало да добије статус дистрикта.

Стевандић је поручио да би Дураковић формално правно требао да о таквим стварима разговара са представницима Министарства управе и локалне самоуправе и законодавним органима Српске, јер о таквим стварима не одлучује ни он ни међународни представници већ Народна скупштина.

Он је истакао да је неприхватљиво вршити притисак на тек формиране органе власти у БиХ у вези са темама за које се зна да неће бити међусобне сагласности, попут ставова према Русији, сукобу и Украјини и слично.

- Мислим да ће то само оптеретити неку врсту релаксације у БиХ која је почела. Такви притисци неће допринијети бољем разумијевању у БиХ - оцијенио је Стевандић.

Он је рекао да треба разговарати о стварима које воде ка будућности, превазилазе разлике и релаксирају односе, те како све то доприноси привредном развоју и приступању БиХ ЕУ.

- Ниједно условљавање неће убрзати процесе европских интеграција нити релаксацију односа унутар БиХ - рекао је Стевандић.

Он је рекао да ће фактори попут СДА чинити све да спријече релаксацију и процесе приступања БиХ ЕУ.