latinica  ћирилица
27/01/2023 |  12:36 ⇒ 12:44 | Аутор: ТАНЈУГ

С. Македонија: Апел грађанима да не блокирају путеве и не организују ноћне страже

Македонски министар унутрашњих послова Оливер Спасовски апеловао је данас на грађане да не организују ноћне страже и не блокирају путеве на дан обиљежавања рођења Гоце Делчева, 4. фебруара, јер су, како је казао, за то задужене институције система.
Скопље - Фото: РТРС
СкопљеФото: РТРС

Спасовски је овај апел упутио након што су се на друштвеним мрежама појавили позиви грађанима да 4. фебруара блокирају пут на наплатној рампи Куманово – Скопље.

- Апелујем на мирну и достојанствену комеморацију, а држава, МУП и службе безбједности су ту да учине све како би обезбиједили ред и мир - навео је Спасовски.

Министар је рекао да МУП и агенције имају свакодневне активности и да ће за обезбијеђивање овог догађаја бити формиран посебни штаб.

Увјерен је, каже, да оних који се организују за долазак на овај догађај неће бити много, јер грађани не желе сукобе, већ стабилизацију и напредак.

- Као МУП, апсолутно нећу дозволити понижавање македонског народа и државе, бар не од стране неког споља. Ми смо народ који је гостољубив, који умије да покаже част и поштовање, али та част и поштовање морају да нам се врате. Нећемо дозволити да неко дође у наш дом да нас понижава - рекао је Спасовски, пренијели су скопски медији.

На питање да ли ће бугарском европосланику Ангелу Џамбаском бити дозвољен улазак у Македонију тога дана, Спасовски је рекао да ће одлука о томе бити донесена када за то дође вријеме.

- Одлуке се не прејудицирају, посебно у области безбједности - рекако је министар.

Иначе, реакције грађана не јењавају послије посљедњих догађаја који су погоршали ионако крхке односе Македоније и Бугарске.

Друштвеним мрежама се шири иницијатива за организовање ноћне страже на гробу Гоце Делчева, а народ се додатно самоорганизује да спријечи долазак организованих бугарских група 4. фебруара, када се у Македонији обиљежава рођендан овог револуционара.

Односи двију земаља су се погоршали након инцидента у Охриду када је претучен секретар бугарског клуба "Иван Михаилов" Христијан Пендиков, али и након што су неки од бугарских политичара изашли у јавност са изјавама у којима признају територијалне претензије, уз пријетње убиством предсједника Северне Македоније Стеве Пендаровског.

Пендаровски је, наиме, почетком седмице предложио влади да донесе одлуку и прогласи персонама нон града бугарског европосланика Џамбаског и још неке бугарске држављане.