latinica  ћирилица
27/01/2023 |  13:48 ⇒ 15:21 | Аутор: sputniknews.com

Дачић: Став Србије о француско-њемачком приједлогу веома јасан и одговоран

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је званичан став Србије по питању француско-њемачког приједлога о рјешавању косовског питања веома јасан и одговоран, а то је да Србија жели да се дијалог настави, да учествује у њему и да о свему томе треба разговарати на основама овог плана.
Ивица Дачић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ bs) -
Ивица Дачић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ bs)

Дачић је, одговарајући на питања новинара у Београду, рекао да је предсједник Србије Александар Вучић јасно изнио шта су црвене линије, односно шта је за Србију неприхватљиво, а то је чланство Косова у Уједињеним нацијама.

- То је веома битно зато што сам имао прилике да чујем и оцјене у Бриселу да се Вучић понио конструктивно и одговорно за разлику од Приштине и мислим да је то веома битно, да пробамо да сачувамо наше државне и националне интересе, али и да сачувамо Србију од разних пријетњи, уцјена, могућих санкција и свега онога што би могло да угрози будућност грађана Србије - рекао је Дачић.

На питање шта очекује од данашње посјете посланика Европског парламента Владимира Билчика Србији, Дачић је подсјетио да је током посјете Бриселу ове седмице имао прилику да разговара са представницима Европског парламента.

Навео је да је данашња посјета једна од уобичајених посјета које представници Европског парламента обављају, нарочито они који прате ситуацију у појединој земљи.

- Ми са њима имамо доста тачака спорења и Европски парламент је институција чије одлуке нису обавезујуће за европске органе, али у сваком случају је веома битно да ми реагујемо на све оно што није истина у њиховим извјештајима, али независно од тога мислим да Србија има свој европски пут - рекао је Дачић.

Он је данас у Београду присуствовао церемонији обиљежавања Међународног дана сјећања на жртве Холокауста.