latinica  ћирилица
27/01/2023 |  14:04 ⇒ 17:36 | Аутор: РТРС

Доња Градина: Обиљежен Међународни дан сјећања на жртве Холокауста (ВИДЕО)

Полагањем вијенаца, Међународни дан сјећања на жртве Холокауста обиљежен је и у Спомен-подручју Доња Градина.
Доња Градина - обиљежавање - Фото: СРНА
Доња Градина - обиљежавањеФото: СРНА

Поручено је да су Доња Градина и Јасеновац, Холокауст српског народа и велика опомена, те да Срби да не смију заборавити огроман злочин који је почињен над њиховим прецима у Другом свјетском рату.

Посланик у Народној скупштини Српске Дарко Бањац каже да ово мјесто треба да посјети сваки Србин и православац

- Никада не смијемо и нећемо заборавити оно што нам се дешавало јер Доња Градина и Јасеновац треба да нас опомињу, да нас опомињу за све оно што смо ми прошли - додао је он.

Раденко Рељић начелник општине Козарска Дубица истакао је да је ово једна историјска порука коју морају сви нормални и цивилизовани народи поштовати и уважавати, јер је било страдање по том националном основу, а никада не смије дозволити да се људи дијеле.

Direktor Javne ustanove Spomen-područja "Donja Gradina" Tanja Tuleković rekla je novinarima da su na današnji dan jedinice Sovjetske armije 1945. godine oslobodile najveći nacistički koncentracioni logor "Aušvic" i 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti.

-  Придружили смо се великом броју институција у цијелом свијету које обиљежавају овај дан, тако да ми сваке године имамо одређену пригодну програмску активност. С тим у вези ми смо с тим у вези синоћ у Бањалуци промовисали друго издање књиге нашег суграђанина Марка Ручнова, под називом "Зашто Јасеновац".