latinica  ћирилица
27/01/2023 |  15:03 ⇒ 15:03 | Аутор: СРНА

Укинути одлуку о експропријацији земље у општини Лепосавић

Формиран је правни тим који ће уложити жалбу на одлуку привремене Владе у Приштини о експропријацији земљишта у приватном и друштвеном власништву у рејону села Лешак и Дрен у општини Лепосавић, навели су из Српске листе, те од Канцеларије ЕУ, ОЕБС-а, Кфора и Унмика затражили да спријече отимање српске земље.
Српска листа -
Српска листа

У саопштењу Српске листе наводи се да је ријеч о 57,5 хектара земљишта у друштвеној и 25,8 хектара у приватној својини.

Предсједник привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић и потпредсједник Српске листе Игор Симић одржали су данас састанак са власницима парцела, њиховим насљедницима и представницима насеља Лешак, засеока Засеље, села Мекиниће и села Дрен у тој општини.

На састанку је оцијењено да режим премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија настоји да отме земљу кршећи сопствене законске регулативе, без икаквог претходног обавјештења и консултација са власницима парцела, локалном самоуправом и легитимним представницима српског народа.

Из Српске листе су поручили да у општини Лепосавић живе Срби - домаћини, које нико није претходно нити обавијестио нити консултовао или питао да ли су сагласни са овом експропријацијом.

- Нема говора да је одлука донесена у јавном интересу, већ у интересу оних који би да Србе протјерају са Косова и Метохије - упозорили су из Српске листе и питају какав је то јавни интерес којим се од српског народа и цркве отима чак и парцела на којој се налази и мјесно сеоско гробље у селу Дрен?

Представници Српске листе, као легитимни представници српског народа, о данашњем састанку и захтјеву власника парцела и мјештана, обавијестиће и уложити протест свим међународним представницима и захтјевати да се престане са институционалним насиљем Приштине према српском народу, а спорна одлука укине.

Из Српске листе је поручено да диктаторски режим Куртија мора престати са једностраним потезима којима свјесно ради против интереса српског народа који вјековима живи на својој земљи.