latinica  ћирилица
27/01/2023 |  15:08 ⇒ 16:02 | Аутор: СРНА

Његовати идеју просветитељства Светог Саве, академска заједница на услузи Српској

Чланови академске заједнице дали су допринос приликом стварања и очувања Републике Српске, као и сарадници факултета и студенти, рекао је ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин на пријему на Факултету политичких наука поводом Дана Републике Српске и славе Светог Саве.
Светосавски пријем на бањалучком Универзитету - Фото: СРНА
Светосавски пријем на бањалучком УниверзитетуФото: СРНА

- Дали су допринос и у очувању свих надлежности загарантованих Дејтонским мировним споразумом. Сматрамо да чланови академске заједнице треба да и даље утичу и дискутују на све теме о изазовима са којима се Република Српска суочава сада и у будућности - рекао је Гајанин.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Жељко Будимир истакао је да Срби, славећи Светог Саву, праве мост између духовне и интелектуалне традиције.

- Оно што је потребно свим Универзитетима и свим школама је да славимо људе који су поставили темеље просветитељства и високог образовања, а то је свакако личност Светог Саве - навео је Будимир.

Он је истакао да ја важно послати поруку заједништва али и подсјетити на вриједности за које су се борили преци – за друштво, образовање и комплетну заједницу.

Пријему на Факултету политичких наука у Бањалуци присуствовали су представници Универзитета у Бањалуци и факултета, Академије наука и умјетности Републике Српске, студенти и други гости.

Прије почетка у амфитеатру Факултета су изведене химне Републике Српске и Светом Сави.