latinica  ћирилица
27/01/2023 |  15:20 ⇒ 19:22 | Аутор: СРНА

"Вјештачки проблем непризнавања диплома у Хрватској и Словенији"

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир истакао је да је проблем непризнавања диплома у Хрватској и Словенији изазван вјештачки, да је ријеч о појединачним случајевима и нагласио да то није добар показатељ и однос према Републици Српској.
Дипломе - Фото: РТРС
ДипломеФото: РТРС

Будимир каже да се БиХ не може посматрати кроз јединствен академски простор, без обзира што постоји Агенција за развој високог образовања у БиХ.

- Република Српска има своју Агенцију за високо образовање која спроводи спољно вредновање студијских програма, а кроз њу пролазе сви процеси у вези са акредитацијама - рекао је Будимир.

Будимир је подсјетио на уставну структуру БиХ и истакао да се не може посматрати као јединствен академски простор, наводећи да се у Српској спроводе најбоље европске праксе и стандари у високом образовању.

- Очекујемо да ће Република Српска ускоро постати чланица Европске агенције за акредитациују тако да се надам да ће с тим ови проблеми који се јављају пред сваки упис у БиХ бити превазиђени - нагласио је Будимир.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин истакао је да се проблем јавља у протеклих неколико година пред уписне рокове, када земље у региону пласирају информацију да дипломе из БиХ нису признате.

- То су појединачни случајеви који се користе у сврху пропаганде како би студенти из БиХ студирали на другим факултетима. Нема никаквог форманог разлога да Хрватска или Словенија не признају диплому било којег Универзитета који је акредитован у БиХ - навео је Гајанин.

Гајанин је потврдио да ниједан од студената, који су завршили факултет на Универзитету у Бањалуци, није остао без посла у сусједним државама као и да није одбијена апликација за посао, те додао да се приговори из региона односе на Агенцију на нивоу БиХ.

- Оно што је сасвим сигурно јесте да неко ко заврши факултет у Републици Српској и Федерацији, уколико је Универзитет акредитован, неће имати никаквих проблема у сусједним државама - закључио је Гајанин.