latinica  ћирилица
27/01/2023 |  15:25 ⇒ 16:23 | Аутор: СРНА

Боцан-Харченко: Циљ да се Београд уплаши и казни за одбијање да постане дио чопора

Руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко оцијенио је да иза позива Београду да се придружи санкцијама ЕУ према Русији, иако се томе противи огромна већина Срба, стоји циљ да се Београд уплаши и казни за одбијање да постане дио "чопора".
Александар Боцан-Харченко (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg) -
Александар Боцан-Харченко (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg)

Коментаришући изјаву америчког амбасадора у Србији Кристофера Хила да је Србија "већ почела да плаћа високу цијену" неувођења антируских мјера, Боцан-Харченко оцјењује да Хил покушава да "преваспита" Србе неоснованим мјерама.

- Да подсјетим: "високу цијену" за одсуство жеље - да кажем без увијања - да се заједно са ЕУ ступи у "рат против Русије" /према ријечима министра спољних послова Њемачке/ одређују за Београд сами Западњаци. Умјесто равноправне сарадње, дају предност уцјенама, пријетњама и завртању руку, настоје да ограниче суверенитет земље - наводи Боцан-Харченко.

Он примјећује да "осветничка политика" није руска метода, како "изопачује један од самопроглашених стручњака у листу Данас", него, како истиче, искључиво западна, саопштено је из Амбасаде Руске Федерације у Србији.

Боцан-Харченко наглашава да то добро разумију у Београду, те да је ових дана о томе говорио предсједник Србије Александар Вучић, као и други државни званичници, укључујући и министра спољних послова Ивицу Дачића који је недавно посјетио Брисел.

Руски амбасадор напомиње да је о очигледним предностима, које Београду доноси очување сарадње са Русијом у пуном формату, више пута говорио у детаљима.

- Посреди су и разумне цијене на енергенте, који се беспрекидно испоручују из Русије, и приходи од њиховог транзита у Мађарску, и велике инвестиције у нашу заједничку компанију НИС, и модернизација хидроенергетике од Силових машина, и реконструкција жељезничке инфраструктуре од Руских жељезница, и нови пројекти у сфери високих технологија и иновација. Рачунамо да ће убудуће, захваљујући обостраној доброј вољи, тај списак бити проширен - закључио је Боцан-Харченко.