latinica  ћирилица
27/01/2023 |  15:38 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Не блиједи сјећање на звјерски мучене и убијене српске логораше у "Силосу" (ВИДЕО)

Данас је обиљежено 27 година од распуштања злогласног логора "Силос" у мјесту Тарчин, у општини Хаџићи, у којем је више од 600 српских цивила прошло кроз најстрашније тортуре, физичка и психичка злостављања, пребијања и мучења глађу, од којих 24 није преживјело.
Силос - Фото: РТРС
СилосФото: РТРС

У Цркви Светих апостола Петра и Павла у Осенику у сарајевском насељу Пазарић служен је парастос, након чега су се испред објекта некадашњег логора окупили преживјели, као и потомци страдалих заточеника како би им одали почаст.

Бивши логораш Слободан Мркајић, који је био заточен у Силосу, рекао је да су на ово мјесто данас дошли да одају почаст за више од 600 цивила, од којих 24 нису преживјела, који су били изложени стравичној тортури припадника такозване Армије БиХ.

Представник институција Републике Српске Мирослав Вујичић рекао је да се злочини попут овог никад не смију заборавити.

- На нама је да се подсјећамо, да упозоравамо све у Српској и БиХ, али и да учимо омладину како нам се не би поновиле овакве ствари и да нико не буде затваран због свог имена и презимена. На нама је да призивамо универзалну вриједност, да правда стигне налогодавце - нагласио је Вујичић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић поручио је да је на данашњи дан потребно послати поруку да се овакви злочини никада не понове на овим просторима и да никада ниједна мајка, дијете и човјек не доживи такву трагедију.

Логор "Силос" остаће упамћен као један од 126 казамата на подручју ратног Сарајева, а у којем је више од 600 српских цивила прошло кроз најстрашније тортуре, физичка и психичка злостављања, пребијања и мучења глађу, а 24 није преживјело.

Након 44 мјесеца постојања, логор "Силос" затворен је, симболично истог дана, када и злогласни Аушвиц - 27. јануара.