latinica  ћирилица
27/01/2023 |  16:19 ⇒ 18:33 | Аутор: РТРС

Могу ли борци добити од Града Бањалука рефундацију средстава за лијечење? (ВИДЕО)

Борци Војске Републике Српске дали су неизмјеран допринос и поднијели велику жртву у одбрани Српске.
Давид Баришић - Фото: РТРС
Давид БаришићФото: РТРС

На том путу велики број је изгубио живот, а скоро сви здравље.

Борци са подручја града Бањалука очекивали су да ће им Градска управа рефундирати бар дио трошкова лијечења које им је неопходно и на тај начин помоћи.

Међу њима је и Давид Баришић, борац је прве категорије.

Баришић каже да му је рат украо много тога, прије свега здравље. Иако здравље, као ни отето вријеме не може да врати, надао се да ће макар достојанствено живјети након тешко зарађене слободе.

- Био је то Пети корпус, бањалучки. Ми смо отишли у Славонију у октобру 1991. и до маја 1995. године обишао сам многа ратишта. Послије тога, вратили смо се, па сам био са Студентском бригадом у Бихаћу, пошто сам везиста, након тога у Дервенти. Нема ратишта, гдје год је требало успоставити везу, ишли смо, од првог до задњег дана. Ни један дан нисам изостао - каже Баришић.

По повратку са ратишта, нове невоље. Радовао се повратку породици и огњишту, а живот је испланирао нешто друго.

- Рат ме коштао много. Мајка ми је тад остала у Гламочу, па сам отишао и довезао је 29. јула, а 15. августа је умрла код мене. Мајка је умрла 1995. године, супруга 1997. године. Остао сам са двоје мале дјеце. Син тад још није ни кренуо у школу, кћерка је била пети разред. Рат ми је узео и здравља и живота и среће - прича Баришић.

Године и болест су учиниле своје.

- Током рата ми је прорадила жуч. Био сам на испраћају колеге који је погинуо у Борковићима, након тога сам добио напад жучи и отишао сам на хирургију, тамо су установили да морам да оперишем жуч. Имао сам проблема са кичмом, 2011. године сам у априлу оперисао кичму - прича даље Баришић.

Преостало му је, каже, да очува још мало нарушеног здравља. Препоручен му је одлазак у Бању Слатина. Уздао се у могућност рефундирања од стране града у виду једнократне накнаде као помоћ за лијечење и куповину лијекова. Упркос прикупљеној документацији, трошкови лијечења још му нису рефундирани.

- И прије сам се обраћао Градској управи, путем Борачке организације, и који год да је био градоначелник, није то оспорио. Обратимо се уз документацију. Ја сам доставио све и отпусну листу и копију и рачуне које сам плаћао. Плаћао сам услуге блата, свака терапија је 10 марака. Доставио сам све и предао у септембру и рекли су да је ријешено. Одлазим у октобру да видим у чему је проблем, кажу, нема пара, питам кад ће бити, кажу кад буде ребаланс. Ребаланс је био, они кажу јесте, али нема пара, градоначелник је поништио сва рјешења, свим борцима која су по том основу донесена - каже Баришић.

Затражили смо од Градске управе појашњење у вези са овом накнадом. Стигао је писани одговор.

- Није укинуто рефундирање трошкова лијечења, тачније помоћ за лијечење и рехабилитацију, па је тако у прошлој години издвојено из буџета Града за ове намјене 400.000 КМ и додатно, по реблансу буџета, одобрено је још 75.000 КМ. Број запримљених захтјева у протеклој години износио је 2.816 - навели су из Градске управе.

Одговор из града је добијен, али Давид Баришић још на свом рачуну нема рефундирана средства. Пита се колико је његових сабораца са истим проблемом? Нада се да ће напослијетку добити оно што му припада.