latinica  ћирилица
27/01/2023 |  16:31 | Аутор: Агенције

Први играни филм о Светом Сави

За љубитеље филмова с националном тематиком стижу добре вијести - наредне године могао би да крене да се снима први играни филм о Светом Сави.
Свети Сава - Фреска из манастира Студеница - Фото: Wikipedia
Свети Сава - Фреска из манастира СтуденицаФото: Wikipedia

Први филм о одрастању најважније личности српске историје Растку Немањићу биће рађен према сценарију Милована Витезовића, а још тада за главну улогу одабран је Филип Хајдуковић.

- Још смо у фази припреме за снимање. Ми смо то почели да радимо, али онда је све стало. Нисмо одустали од те приче, јер је ријеч о посљедњем сценарију Милована Витезовића, покушаћемо да то урадимо 2024. године - навео је продуцент Зоран Јанковић.

Снимање серије "Немањићи - рађање краљевине" изазвало је доста пажње, а ова филмска прича амбициозно је најављена. Улога Стефана Немање намијењена је Жарку Лаушевићу, његову жену Ану тумачиће Наташа Нинковић, кнеза Мирослава Миодраг Кривокапић, а Вукана Игор Ђорђевић.

Прича прати одрастање принца који је касније постао монах, његов дотадашњи живот. У подијели су и Слобода Мићаловић као Вуканова супруга Каталена, Милош Тимотијевић као Стефан Првовјенчани, Нина Јанковић као Евдокија, супруга Стефана Првовјенчаног, Драган Петровић Пеле (учитељ) и Љубомир Бандовић (челник Војин). Ипак, велико је питање ко ће на крају играти у овом филму. Филип је сада престар за улогу Растка.

Милован Витезовић био је српски писац и универзитетски професор, а преминуо је 2022. у 76. години. Објавио је педесетак књига у више од 200 издања. Он је аутор многих телевизијских драма и серија, текстова за позоришна извођења и филмских сценарија. Из његовог пера проистекла су многа ванвременска остварења. Листа је фантастична: од серија "Димитрије Туцовић", "Вук Караџић", до остварења "Лајање на звезде", "Шешир професора Косте Вујића", "Краљ Петар Први" и "Име народа".

Свети Сава, принц Растко, тема је којом се велики књижевник и раније бавио у каријери.

- Године 1970. стекао сам дуг према Светом Сави. Пожелио сам да напишем драму о њему за конкурс Народног позоришта. Молио сам професора Ђорђа Трифуновића да ми помогне и да ме упути. Упутио ме трагом Светог Саве. Обишао сам сва мјеста на којима је он био. Схватио сам да је Свети Сава српска драма која не пролази. Изгледа да сам и ја њему ушао у памет. У укупној историји српског народа и историји његове културе издваја се личност Растка Саве Немањића, првог српског архиепископа, утемељитеља духовне историје Срба - рекао је својевремено Витезовић.

- Он је предосјетио историју коју треба стварати и одважио се да је први ствара. Он је Србима први вјерски поглавар, први писац, први државник, први законописац, први дипломата, први просвјетитељ, први љекар... Његово дјело је крштеница народа, свједочанство о његовом историјском пунољетству, јемство како се подиже дједовина, тестамент којим се насљеђује отаџбина, доказ историји да је заувек изборио мјесто на карти народа Европе. Његово дјело јесте у низу оних дјела ромејских (византијских) мудраца, учењака и књижевника којима се премошћује епоха антике и епоха ренесансе у европској култури и омогућује њену непрекидност - истакао је књижевник.