latinica  ћирилица
27/01/2023 |  16:35 ⇒ 16:35 | Аутор: СРНА

Један од оптужених за злочин у Добровољачкој није појавио се на рочишту

Керим Лучаревић, који је оптужен за злочин против ратних заробљеника, рањеника и болесника, цивилног становништва, те противправно убијање и рањавање у сарајевској Добровољачкој улици 3. маја 1992. године, није се данас појавио на рочишту за изјашњење о кривици пред Судом БиХ.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Адвокат Мирза Црновршанин, који брани Лучаревића, рекао је да оптужени није дошао због здравствених разлога, али да нема здравствену документацију за то.

- Оптужени се не може самостално кретати. У налазу је наведено да се, ако дође до судског поступка, може појавити уз пратњу љекарског тима - рекао је Црновршанин и предложио да Суд поново закаже рочиште и да се обезбиједи медицинска помоћ за Лучаревићев долазак.

Судија Суда БиХ Брацо Ступар рекао је да ће, с обзиром на такву ситуацију, наложити поновно вјештачење Лучаревића, а да одбрана треба да достави цјелокупну медицинску документацију.

Оптужница Лучаревића терети да, у својству команданта Војне полиције Републичког штаба Територијалне одбране БиХ, није предузео неопходне и разумне мјере да буду кажњени починиоци убистава војника и цивила након напада и заустављања колоне Југословенске народне армије у Добровољачкој улици, као и они који су војнике психички и физички злостављали, иако је за та кривична дјела знао.

Њега оптужница терети и да није предузео ништа да спријечи починиоце који су злостављали заробљенике у просторијама ФИС-а, Штаба Територијалне одбране БиХ у згради Предсједништва БиХ и на петом спрату Централног затвора, и да су у томе учествовали њему подређени војни полицајци.

Нови термин за изјашњење Лучаревића биће заказан након што буде обављено вјештачење, преноси Бирн.

Тужилаштво БиХ је због злочина у Добровољачкој улици у априлу подигло оптужницу против некадашњих политичких, војних и полицијских функционера Ејупа Ганића, Заима Бацковића, Хамида Бахте, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушине, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића и Махира Жишка, а суђење у овом предмету је већ почело.