latinica  ћирилица
27/01/2023 |  17:11 ⇒ 17:11 | Аутор: СРНА

Захарова: Рјешавање кризе зависи од ситуације на терену, а не од санкција

Рјешавање украјинске кризе зависи од стварне ситуације на терену и нема потребе да се прича о ублажавању санкција, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Марија Захарова (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Марија Захарова (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

Она је коментарисала изјаве замјенице државног секретара САД за политичка питања Викторије Нуланд, која је јуче пред Одбором америчког Сената за спољне послове рекла да је администрација предсједника САД Џозефа Бајдена спремна да размотри ублажавање одређених санкција Русији у случају озбиљних разговора о Украјини, подсјетио је ТАСС.

Нуландова је изјавила да би одређена ублажавања могла да се догоде "у контексту одлуке Русије да озбиљно преговара, повуче војску из Украјине и врати територије".

- Развој односа полазиће од процјене стварног стања на терену, а не од неких секундарних изјава о томе да ако Русија учини нешто, онда ће можда неке санкције бити укинуте, као што су то рекли у Вашингтону. Ко слуша све то и коме је то потребно? То није проблем. Усљед испоруке тешког наоружања Украјини нема потребе да се говори о томе шта ће се догодити ако неко уради нешто. Постоји ситуација на терену са којом се суочавамо - истакла је Захарова.