latinica  ћирилица
27/01/2023 |  19:07 ⇒ 22:01 | Аутор: РТРС

Бијељина: Скупштина у наредних 15 дана о опозиву градоначелника (ВИДЕО)

Скупштина града Бијељина у наредних 15 дана требало би да се изјасни о иницијативи за опозив градоначелника Љубише Петровића.
Бијељина-Градска управа (Фото: gradbijeljina.org) -
Бијељина-Градска управа (Фото: gradbijeljina.org)

Данас је доставио мишљење на иницијативу 25 одборника за његов опозив. У градској Скупштини кажу да је оспорио наводе из иницијативе. Петровић није желио да то појасни, а ни његови сарадници нису одговорили на наша питања. Рок за одржавање референдума о опозиву истиче у другој половини марта.

Супротстављено дјеловање скупштинске већине и градоначелника Бијељине ускоро би могло бити превазиђено и то опозивом Петровића. Комисија Скупштине града утврдила је да је иницијатива за опозив образложена и поднесена у складу са Изборним законом Републике Српске и Пословником о раду. Потписници иницијативе за опозив кажу да Бијељина стагнира већ двије године.

- Имамо прилику која ће нам се пружити можда једном у стотину година, а то је градња ауто-пута. У том смислу Град апсолутно ништа није урадио, нема приче око слободних трговинскох зона, само се прича о политици и сукобима - каже Александар Ђурђевић, предсједник Скупштине града Бијељина.

Разлози за опозив су и самовоља градоначелника, незаконито запошљавање, неспровођење скупштинских одлука и игнорисање потреба грађана. Иницијатори опозива подсјећају да је само на неутрошеном кредиту за замјену лед сијалица Град изгубио више од милион КМ.

- Недопустиво је да је градоначелник љекар, а да за двије године није предузео ниједан корак у борби против дима који нас гуши у зимским данима и против амброзије која нас гуши у топлим данима, а о инфраструктурним пројектима и великим дјелима, о томе не можемо ни да размишљамо - каже Златан Лазаревић, шефа Клуба одборника СНСД-а.

Иницијативу за опозив градоначелника Бијељине подржало је 25 одборника окупљених око коалиције Договор за Бијељину. Градоначелнику замјерају и несарадњу са републичком влашћу, нарочито када су Семберији запријетиле поплаве.

- У таквим ситуацијама требало би да заједно дјелујемо и политику оставимо по страни, а ми смо дошли у ситуацију да градоначеник сам, без шефа Цивилне заштите кога није именовао двије године, покушава да доноси неке мјере. Мислим да то није професионално - истиче Милан Трнинић, предсједник Градског одбора Уједињене Српске.

Да у Бијељини има много незадовољних дјеловањем Љубише Петровића потврђује и оставка шефа кабинета градоначелника и његовог првог сарадника из СДС-а Младена Арсеновића. Арсеновић је већ други близак сарадник градоначелника који је напустио његов кабинет . Из СДС-а све ово нису жељели да коментаришу, а ни градоначелник Бијељине није одговорио на наша питања.