latinica  ћирилица
27/01/2023 |  19:21 ⇒ 28/01/2023 | 07:14 | Аутор: СРНА

Прослава 9. јануара и ван територије Републике Српске

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић рекао је да ће сутра у Штутгарту бити прослављен Дан Републике Српске и послата порука да је Српска опредијељена ка миру, стабилности и да се 9. јануар прославља и ван територије Српске.
Састанак у Штутгарту - Фото: РТРС
Састанак у ШтутгартуФото: РТРС

- Шаљемо поруку да се ова свечаност, Дан Републике Српске прославља и ван територије Српске - рекао је Клокић у Штутгарту уочи сутрашњег обиљежавања дана Републике Српске у том граду.

Он је истакао да је Представништво Републике Српске у Њемачкој прво почело са прослављањем Дана Републике ван територије Српске.

- Задовољство ми је да смо се и ове године окупили у Штутгарту поводом прославе Дана Републике Српске. Данас смо се састали са представницима удружења која дјелују овдје у Штутгарту, као и са привредницима који овдје раде, а који послују заједно и са нашим фирмама из Републике Српске - навео је Клокић.

Он је рекао да су се чланови делегације Републике Српске у којој су и министар енергетике и рударства Српске Петар Ђокић, предсједавајућа Вијећа народа Српске Сребренка Голић, посланик у Народној скупштини Српске Срђан Тодоровић Сребрена Голић данас у просторијама Представништва Српске у Штутгарту сусрели и са представницима Конзулата Србије, који редовно дају подршку институцијама Републике Српске и Представништву Српске у Штутграту.

Клокић је рекао да ће сва представништва Републике Српске у иностранству ове године обиљежити Дан Републике Српске, истичући да ће најсвечаније бити у Београду у Србији.

Сасатанак је организовао шеф Представништа Српске у Штутгарту Мићо Ћетковић.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да ће власт у Републици Српској наставити да помаже и охрабрује људе који живе у Њемачкој да инвестирају у Српску.

Ђокић је рекао да су активности грађана Републике Српске који бораве у Њемачкој сваке године све видљивије и да је евидентан константан раст компанија и предузећа.

Он је навео да су видљиве културне, спортске и привредне активности.

- Циљ је и да размијенимо искуства и утиске о ономе што је карактеристика живота и у Њемачкој и у Републици Српској - рекао је Ђокић у Штутгарту уочи сутрашњег обиљежавања Дана Републике Српске.

Он је истакао да са великим задовољством долази на обиљежавање Дана Републике Српске у Њемачкој у Штутгарту.

- Увијек је то прилика да дођемо до неких нових спознаја о ономе како раде, како живе наши грађани који су са подручја Републике Српске, а живе и раде на подручју Њемачке - рекао је Ђокић и додао да је задовољство бити међу својим људима који су привржени идеји Републике Српске и који у својим границама учествују и у политичком животу Српске и пружају подршку њеном демократском развоју.

Он је захвалио шефу Представништва Републике Српске у Њемачкој на организацији прославе Дана Републике Срспке.

- То је прилика да се људи сретну, друже, размјене искуства и поразговарају о ономе што је њима значајно - рекао је Ђокић.

- Осим њих присутни су били представници разних асоцијација, савеза, клубова, привредници и представници јавног живота ове покрајине - рекао је Ћетковић.

Предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Сребренка Голић вјерује да ће врло брзо бити успостављена сарадња између парламентараца Српске и њемачке покрајине Баден-Виртемберг.

Голићева је рекла да је вечерас у Штутгарту одржан састанак који је организовао шеф Представништва Републике Српске, на којем, осим представника Владе Републике Српске, присуствују многи привредници који живе и послују у овој њемачкој покрајини.

Она је навела да представници Републике Српске традиционално долазе у њемачку покрајину Баден-Виртемрбег.

- Разговарали смо и о успостављању парламентарне сарадње представника парламента њемачке покрајине и парламентараца Републике Српске, Народне скупштине и Вијећа народа Републике Српске. Мислим да ће се врло брзо та сарадња и реализовати - рекла је Голићева.