latinica  ћирилица
27/01/2023 |  19:53 ⇒ 20:34 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Српска снажно уз Србе у Сјеверној Македонији

Изасланик предсједника Републике Српске Радован Ковачевић изјавио је вечерас на Светосавској академији у Скопљу да су Србија и Република Српска два родитеља сваког Србина, а посебно оног који не живи у њима, па тако и сваког Србина у Сјеверној Македонији.
Радован Ковачевић у Куманову - Фото: СРНА
Радован Ковачевић у КумановуФото: СРНА

- Не видим да постоји простор и народ ван Републике Српске и Србије иза којег морамо више стати и подржати га од Срба у Сјеверној Македонији - рекао је Ковачевић у обраћању на централној прослави Светог Саве.

Он је истакао да су се Срби у Сјеверној Македонији изборили да данашњи дан буде национални празник српског народа у овој држави и тиме свим Србима у свијету, а посебно српским државама Републици Српској и Србији, дали примјер како се треба обиљежавати овај празник.

- Вођени вашим примјером Савиндан би као национални празник требали прослављати сви Срби гдје год они живјели, а као државни празник у Републици Српској и Републици Србији. Хвала вам што нас сваке године најјасније и најгласније могуће подсјећате на ту свету обавезу - рекао је Ковачевић.

Он је навео да природу Срба у Сјеверној Македонији, али и српског народа уопште можда најбоље и описује данашњи празник и овај светитељ.

- Свети Сава се одрекао права и привилегија да би се посветио духовном и вјерском животу, да би се посветио цркви народа и самом народу и то јесте најбоља порука за живот сваког од нас... Дјело и мисао Светог Саве нас је одржало у тешким временима ропства и борбе за слободу и данас нам, 800 година након што се Свети Сава изборио за самосталност наше цркве, његово дјело и учење показује пут који требамо да слиједимо у будућности - рекао је Ковачевић.

Он је поручио да је српски народ у Сјеверној Македонији у претходном периоду дијелио изазове и проблеме свих Срба.

У геополитичкој игри, додао је Ковачевић, у којој је српски народ доживљаван и представљан као народ са погрешне стране историје, није било лако бити Србин, а посебно је тешко било бити Србин изван матице Србије која у ранијим годинама заузета својим проблемима и мукама није имала довољно простора ни снаге да се посвети свом народу.

- Али, данас није тако, данас је Србија јака и стабилна, данас Србија као мајка брине о нашем народу и ту је да му помогне у свим изазовима - рекао је Ковачевић и напоменуо да сви треба да знају да српски народ који не живи у српској држави данас има још једну матицу осим Србије, а то је Република Српска.

Он је упитао да ли ико може да забрани, оспори или замисли да Српска и Србија не брину о свом народу који живи у земљи краља Милутина, у Скопљу и Прилепу који су били престонице Душановог царства, да их не занима земља Мрњавчевића, те да ће икада бити заборављени Битољ или Брегалница.

- Да ли игдје има више Србије и српског, уважавајући данашњу братску и пријатељску Сјеверну Македонију, од Кајмакчалана који је наш народ звао "Капија Слободе" и чији је врх од силног гранатирања у славној бици смањен за четири метра? Кајмакчалан, Косово Поље, Зејтинлик и Мали Зејтинлик у Сокоцу, Јасеновац и Јадовно, као и Света Гора, Цетиње, Студеница, Милешева, Грачаница, Пећка Патријаршија, као и Београд и Бањалука и Скопље и Прилеп су тачке којима је омеђен о одређен наш национални простор и који ће за нас увијек бити светиња - рекао је Ковачевић.

Због свега овога и због сваког Србина који живи у Сјеверној Македонији, Србија и Српска морају да буду ту за све вас, поручио је Ковачевић у Скопљу на Светосавској академији, која, закључио је, представља најзначајнији догађај поводом овог празника за све Србе.

Централној прослави Светог Саве у Скопљу присуствовали и министар одбране Србије Милош Вучевић у својству изасланика предсједника Србије Александра Вучића, предсједник Демократске партије Срба у Сјеверној Македонији и посланик Собрања Иван Стоилковић, као и дипломатски представници БиХ, Србије и Русије, те остале угледне званице.

Ковачевић је раније данас присуствовао светосавској приредби у Основној школи "Ћирило и Методије" у селу Кучевиште у општини Чучер Сандево у Сјеверној Македонији. То је једна од три школе у којој се комплетна настава изводи на српском језику.

Изасланик предсједника Републике Српске Радован Ковачевић синоћ је у Куманову присуствовао Свечаној светосавској академији, гдје је поручио да Српска и Србија чврсто стоје уз свој народ у Сјеверној Македонији.

- Желим да знате да смо ми један народ, да смо увијек заједно, у сваком тренутку, на сваки празник, када је добро и када је зло - рекао је Ковачевић у Куманову.

Манифестација "Дани Светог Саве у Македонији" одржава се од сриједе, 25. јануара, до недјеље, 29. јануара, у организацији Српског културног центра из Скопља.