latinica  ћирилица
27/01/2023 |  21:52 ⇒ 28/01/2023 | 07:22 | Аутор: СРНА

Светосавска академија у Бањалуци: Свети Сава - мјера српског човјека

Свети Сава је мјера српског човјека и свјетлост његовог богоугодног дјела иде испред српског народа, откривајући му и дарујући пут ка Христу, рекао је вечерас јереј Небојша Малешевић у бесједи на Светосавкој академији у бањалучком Културном центру Бански двор.
Светосавска академија у Бањалуци - Фото: СРНА
Светосавска академија у БањалуциФото: СРНА

Он је истакао да је Свети Сава, уврстивши српски народ у породицу православних народа, истовремено усмјерио и вектор његовог историјског и цивилизацијског кретања ка свему племенитом, спасоносном и облагодаћеном начину постојања.

Јереј Небојша Малешевић нагласио је да је у светосављу садржана и филозофија живота српског народа која у националном изразу садржи универзалне и општеприхватљиве вриједности корисне за цијели свијет.

- Свети Сава обавезује, он је наш узор са почетка, а учитељ до краја. Има ли наша генерација снаге, вјере, интелектуалне и културне моћи да понови оно што су урадили наши великани у прошлим вијековима, и можемо ли у срцима нашим наћи довољно љубави да одговоримо на љубав Савину и Божију? - упитао је Малешевић.

Протођакон Радојица Жагран савјетовао је да личност Светог Саве буде примјер за угледање и подражавање у добру, светости, самопожртвовању и спремности да се безрезервно служи Богу, своме народу, цркви и отаџбини.

- Свети Сава, духовни отац српског народа, нас је духом светим родио и руководи кроз цијелу нашу мукотрпну историју - рекао је Жагран, који је прочитао празични поздрав и благослов епископа бањаучког Јефрема на Светосавској академији.

Он је додао да је Свети Сава данас сабрао људе у храмовима на свету божанствену литургију.

- Свети Сава нас је вечерас сабрао на духовну академију, која је прилика за истинско подсјећање и доживљавање његове грандиозне духовне личности, којом је прожета наша свијест, не само у прошлости, него се старамо да то буде и у садашњости, и у будућности. Вјерујемо да је наша општа порука у духу заповијести светог апостола Павла -"сјећајте се својих старјешина који вам проповиједаше ријеч Божију, гледајући на свршетак њиховог живота, угледајте се на вјеру њихову" - поручио је Жагран.

Организатор акедемије, којој су присуствовали представници власти, политичког и друштвеног живота Републике Српске и града Бањалука, је Српско-пјевачко друштво "Јединство", уз покровитељство Српске православне Епархије бањалучке и града Бањалука.

Српска православна црква данас прославља Светога Саву, утемељивача Српске цркве, државе и школства.

Савиндан се обиљежава у свим школама у Србији и Републици Српској као школска слава.