latinica  ћирилица
27/01/2023 |  22:08 ⇒ 22:17 | Аутор: СРНА

У Приједору одржан Светосавски добротворни бал

У Приједору је вечерас одржан Светосавски добротворни бал након двије године паузе због пандемије вируса корона, а гости су били српски дјечаци Милош и Стефан Стојановић са Косова и Метохије, који су рањени на Бадњи дан у Штрпцу.
Светосавски бал у Приједору - Фото: СРНА
Светосавски бал у ПриједоруФото: СРНА

Око три стотине Приједорчана, углавном просвјетних радника, присуствовало је овом традиционалном догађају у граду на Сани.

Јадранка Мијић, предсједница Кола српских сестара које је организатор овог бала четврти пут, рекла је да је манифестација хуманитарног карактера.

- Ове године смо га посветили нашим гостима са Косова, Милошу и Стефану Стојановићу који су рањени на Бадњи дан у Штрпцу - истакла је Мијићева.

Она је додала да је цијена улазнице 16 КМ, те да су на балу послужене хуманитарне крофне, а у једној од њих је златник са утиснутим ликом Светог Саве.

- Укупан нето приход биће усмјерен за ова два момка, и срце нам је свима заиграло и захвални смо градоначелнику и Градској управи што су успјели да организују њихов долазак - рекла је Мијићева.

Балу је присуствовао и градоначелник Приједора Слободан Јавор, који је навео да се дводневне светосавске свечаности завршавају балом, те изразио захвалност Колу спрских сестара на труду и залагању.

- Поносни смо што су нам гости са Косова који су прошли један тежак период и сва средства која прикупимо ћемо донирати њима са жељом да се вечерас са нама лијепо проведу и забораве те проблеме које су имали. Желимо да пошаљемо јасну поруку да браћа на Косову нису сами са жељом да наши гости понесу најљепше успомене из нашег града - рекао је Јавор новинарима.

Дочеком су одушевљени и једанаестогодишњи Стефан Стојановић и његов комшија и презимењак Милош /21/.

- Много смо лепо дочекани овдје и много нам је битна подршка људи који су се јављали са свих страна, а посебно људи из Републике Српске - рекао је Милош Стојановић.

Он је испричао да су на Бадњи дан носили бадњак, као и сваке године, када је на њих из пиштоља пуцао локални Албанац који возио аутомобил.

- Погођен сам у леву руку, Стефан у раме и још се опорављамо. Ова подршка нам много значи јер смо видјели да нисмо сами - испричао је Милош Стојановић.

Градоначелник Приједора вечерас је уочи Светосавског бала организовао пријем за Милоша и Стефана Стојановића те им уручио пригодне поклоне.

Пријему је присуствовао и предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији Милорад Арлов, као и Душко Каурин, вођа приједорског огранка хуманитарне организације "Срби за Србе", који је овај пријем искористио да златник освојен на богојављенском пливању за Часни крст поклони Стефану.