latinica  ћирилица
27/01/2023 |  22:51 | Аутор: СРНА

Представљена књига "Емир Кустурица култ маргине"

Књига "Емир Кустурица култ маргине", аутора Горана Гоцића, промовисана је у биоскопу "Стенли Кјубрик" на Мећавнику у оквиру програма Фестивала "Кустендорф".
Представљена књига "Емир Кустурица култ маргине" - Фото: СРНА
Представљена књига "Емир Кустурица култ маргине"Фото: СРНА

"Емир Кустурица: култ маргине" је једина ауторизована биографија Емира Кустурице и представља својеврсни водич кроз филмску магију нашег најславнијег умјетника. Једна од најуспјешнијих филмских књига илустрована је са до сада необјављеним фотографијама из приватне и професионалне архиве редитеља.

Британски недељник "Обзервер" је енглеско издање ове књиге ставио у избор пет најбољих филмских књига у свијету.

Аутор књиге рекао је да је књигу писао двије године док је живио у Лондону, те да је кроз рад на њој заволио и Кустуричине филмове.

Гоцић је рекао да је дуго тражио интервју од Кустурице и звао га, али су му увијек говорили да професор није ту.

- Новинар мора да буде стрпљив, да има стрпљења кад тражи интервју од неке познате личности. Морате да имате разумијевања јер ти људи немају приватни живот - истакао је Гоцић.

Кустурица је, обраћајући се присутнима, навео да је оно о чему говори књига у ствари то да је његова главна животна преокупација прављење филмова.

Он је рекао да се свијет мијења и да ни познате личности у свијету нису као што су биле, те да богаташи више воле да гледају своје него фотографије талентованих људи.

Кустурица је нагласио да није члан тог свијета и да чак не учествује ни у једном филмском удружењу.

Он је истакао да живи на планини као слободан човјек и да, између осталог, планира да сними филм по Достојевском и по Гогољу који су познати по причама о малим људима.

Кустурица је подсјетио и на притисак кроз који пролази највећи српски тенисер Новак Ђоковић на свом путу ка побједама.

- Један од примјера је Новак Ђоковић који је велика свјетска звијезда и у исто вријеме човјек са маргина - напоменуо је Кустурица.

Горан Гоцић је новинар, уредник, филмски аутор, преводилац и писац чије је радове објавило или емитовало тридесетак медијских кућа на 11 језика.