latinica  ћирилица
28/01/2023 |  07:18 ⇒ 08:21 | Аутор: Агенције

Савјет безбједности УН једногласно осудио напад у Јерусалиму

Свих 15 држава чланица Савјета безбедности УН је на ванредној сједници осудило терористички напад у источном Јерусалиму у коме је у петак погинуло осам особа, а троје тешко рањено, изјавило је двоје дипломата УН за Тајмс оф Израел.
Напад у Јерусалему (Фото: EPA/ATEF SAFADI) -
Напад у Јерусалему (Фото: EPA/ATEF SAFADI)

Сједница Савјета безбједности УН је била одржана иза затворених врата, а представници Израела и Палестине нису били позвани.

Сједница је била сазвана дан раније због рације израелске војске у избјегличком кампу Џенин на Западној обали 26. јануара, када је погинуло девет Палестинаца, преноси Си-Ен-Ен.

Засједање Савјета безбједности УН су тражили Уједињени Арапски Емирати, Кина и Француска због растуће напетости између Израела и Палестинаца, али не постоји консензус о томе како ријешити ову најновију ескалацију насиља, преноси Тајмс оф Израел.

Представник САД је на сједници рекао да Палестинци не треба да предузимају "унилатералне мјере" у УН, а руски представник је изјавио да би Москва подржала такву палестинску иницијативу.

У међувремену је портпарол УН Стефан Дижарик саопштио да је генерални секретар УН Антонио Гутерес "дубоко забринут" тренутном ескалацијом насиља у Израелу и на окупираној палестинској територији и позвао на "највећу уздржаност".

Гутерес је оштро осудио напад у синагоги на периферији Јерусалима, преноси Ројтерс.