latinica  ћирилица
28/01/2023 |  07:35 ⇒ 08:40 | Аутор: РТС

Објављен снимак пребијања Николса, амерички полицајци га шутирали и ударали палицом (ВИДЕО)

Град Мемфис објавио је шокантне снимке на којима се види како су петорица полицајаца претукла 29-годишњег Тајера Николса, који је у болници касније подлегао повредама. На једном снимку види се како Николас лежи на стомаку док му полицајци у лице прскају бибер спреј. Други снимак приказује како га туку и шутирају, док он у мукама запомаже дозивајући мајку.
Полицајци ударају Николса (Фото: EPA/City of Memphis HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES) -
Полицајци ударају Николса (Фото: EPA/City of Memphis HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES)

Двадесетдеветогодишњи Афроамериканац Тајер Николс заустављен је 7. јануара у Мемфису због несавесне вожње, а умро је три дана касније од повреда које су му задали полицајци.

Након што су петорица полицајаца оптужена за убиство другог степена, град Мемфис је објавио четири снимка камера које су полицајци имали на себи, као и снимак камере која се налазила на стубу код мјеста где је Николас претучен.

На једном видеоклипу види се како полицајци извлаче Николаса са места возача аутомобила, док он узвикује: "Проклетство, нисам ништа урадио... Само покушавам да одем кући".

Потом су га бацили на земљу, наредили му да легне на стомак док су му у лице прскали бибер спреј.

Николас тада успјева да се ослободи, устаје и покушава да побјегне низ улицу. За њим крећу и полицајци, од којих је најмање један употребио омамљивач.

У другом снимку види се како полицајци сустижу и туку Николаса. Двојица га држе на земљи док га један шутира, четврти га удара палицом, а затим му и пети полицајац задаје ударац.

На снимку се чују јауци и како Николас више пута запомаже: "Мама, мама".

У једном тренутку стиже Хитна помоћ, а 19 минута након тога и носила.

Николасова мајка каже да је њен син био око 80 метара од куће када је претучен.

Након објављивања снимка, у Мемфису су се окупили демонстранти који су узвикивали "Нема правде, нема мира", што је један од главних слогана покрета "Black lives matter" (Црни животи су важни) који је настао 2020. године након полицијског убиства Џорџа Флојда.