latinica  ћирилица
28/01/2023 |  11:43 ⇒ 12:01 | Аутор: СРНА

Ђого: Забраном подизања три прста завршен процес етничког чишћења "отвореног града"

Политичко Сарајево настоји да од непобитне чињенице да је Сарајево етнички чист град направи модел друштва у којем би се Србима одређивало шта и гдје могу, а шта не могу да показују, што је пут који води у суноврат и оно мало заједништва које по Дејтону постоји у БиХ, рекао је протојереј-ставрофор Дарко Ђого.
Дарко Ђого (Фото: svetigora.com) -
Дарко Ђого (Фото: svetigora.com)

Ђого, професор на Богословском факултету "Свети Василије Острошки" у Фочи, истакао је да декларација о осуди подизања три прста у Кантону Сарајево има своју комичну и трагичну страну.

- Комична страна те декларације огледа се у апсолутној апсурдности таквог чина. Да ли ће сада кошарка бити забрањена у Кантону Сарајево? Да ли било који спорт у коме се са три уздигнута прста сигнализује резултат или прекршај? Како је уопште могуће да некоме пада на памет нешто тако апсурдно и бесмислено? Што би рекао Његош - ту људско запире познање - упитао је Ђого.

Међутим, указао је он, иста одлука има и своју тамну и трагичну страну.

- Њоме се шаље порука о томе да је процес етничког чишћења - окончан, па се простор, како су нас недавно, након инцидента на Илиџи убјеђивали, `отвореног града` мора коначно затворити за сваки облик симболичког и стварног присуства Срба у граду који је без српске културе и присуства - сјенка историјског Сарајева - појаснио је Ђого за Срну.

Према његовим ријечима, статистичка је непобитна чињеница да је Сарајево етнички чист град.

- Али, сада ту чињеницу политичко Сарајево настоји на претвори у модел читавог друштва такозване `БиХ` у којој би се Србима одређивали шта и гдје могу, а шта не могу да показују. То је пут који води у суноврат чак и ово мало заједништва што га по сили Дејтона имамо - оцијенио је Ђого.

Скупштина Кантона Сарајево једногласно је јуче усвојила декларацију којом се осуђује дизања три прста испред заједничких институција, а коју је предложио Клуб СДА.