latinica  ћирилица
28/01/2023 |  12:07 ⇒ 12:19 | Аутор: Агенције

Јахта Усманова направила хаос; има ухапшених

Хрватска полиција ухапсила је четири особе, од осам које се налазе под истрагом због испловљавања руске јахте која је била под блокадом.
Руска јахта (Фото: EPA-EFE/JEROME FAVRE) -
Руска јахта (Фото: EPA-EFE/JEROME FAVRE)

Јахта је била усидрена у луци Бетини, на хрватском острву Муртер, саопштено је у Загребу.

МУП је саопштио је да је у склопу криминалистичког истраживања због испловљавања јахте Ирина ВУ" из Хрватске у октобру прошле године, полиција на подручју сплитско-далматинске полиције привела неколико особа.

У току је спровођење доказних радњи, претраживања станова и других просторија на више локација, а медији наводе да су ухапшене четири особе, наводно троје чланова посаде, док је четврти бивши капетан претходне посаде.

О испловљавању јахте под санкцијама ЕУ, САД и Велике Британије сазнало се тек почетком јануара.

Луксузна јахта вриједна око пет милиона евра, у власништву је фирме Алишера Усманова, руског олигарха блиског Владимиру Путину,.

Иако је имала забрану испловљавања, јахта је допловила у Дубровник одакле је у октобру испловила према Турској.

Медији истичу да би изашла из хрватских територијалних вода, јахта је морала у Дубровнику да прође полицијску и граничну контролу, као и контролу Лучке капетаније.

Премијер Андреј Пленковић изразио је недавно незадовољство због нестанка блокиране јахте и поручио да ће надлежни одговарати.

Министар саобраћаја Олег Бутковић смијенио је раније због тог случаја начелника сектора за сигурност пловидбе, лучког капетана у Шибенику и шефа испоставе у Бетини.