latinica  ћирилица
28/01/2023 |  13:18 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Почели "Дани зиме на Козари" (ВИДЕО)

На Козари је почела 16. привредно-туристичка манифестација "Дани зиме на Козари". Организован је планинарски марш и одржано скијашко такмичење за ученике основних и средњих школа.
"Дани зиме на Козари" - Фото: СРНА
"Дани зиме на Козари"Фото: СРНА

Ниска температура и сњежне падавине нису спријечили учеснике да пређу стазу другу седам километара. Учествовало је осамдесетак планинара из више планинарских друштава. Један од најстаријих међу њима био је 80-годишњи Душан Лепир из Српца.

- Сваком шумарку, свакој већој шуми, свакој гори, свакој планини, док год могу трудићу се да будем пристан. Данас на Козари је фантастично - рекао је Лепир.

Планинарски марш организовао је приједорски Клуба екстремних спортова "Албатрос".

- Организовали овај марш за Дане зиме. Стаза није претешка, иначе смо је скратили због ових сњежних падавина са 13 километара на 7 километара, из разлога што имамо старије популације. Дошли су нам гости из Српца, Бањалуке, Козарске Дубице, чак имамо пар планинара из Словеније и наравно из Приједора - рекао је Данијел Павичић из Клуба екстремних спортова "Албатрос" Приједор.

С циљем популаризације скијања, на Мраковици је одржан скијашки куп, који је окупио педестак ученике приједорских основних и средњих школа. “Дани зиме на Козари" завршавају се сутра, када ће бити организована спортско-забавна и гастро-такмичења екипа из десетак општина и градова.