latinica  ћирилица
28/01/2023 |  15:48 ⇒ 15:49 | Аутор: СРНА

Бах: Руски и бјелоруски спортисти на Олимпијским играма под неутралном заставом?

Руски и бјелоруски спортисти могли би да учествују на Олимпијским играма 2024. године у Паризу, али само под неутралном заставом, изјавио је предсједник Међународног олимпијског комитета Томас Бах.
Томас Бах (Фото:  EPA-EFE/DENIS BALIBOUSE) -
Томас Бах (Фото: EPA-EFE/DENIS BALIBOUSE)

МОК је у сриједу саопштио да је спреман да размотри пријем руских спортиста на међународне турнире под строгим условима који ће бити провјерени појединачно.

Услови укључују учешће на турнирима под неутралним статусом и поштовање мировне мисије МОК-а, укључујући и то да не подржавају сукобе у Украјини.

- Изузимање спортиста на основу пасоша не одговара вриједностима и мисији Олимпијске повеље. Руски и бјелоруски спортисти могли би да се такмиче под неутралном заставом на Олимпијским играма 2024. у Паризу - рекао је Бах, преноси њемачки лист "Шпигл".

У одговору на саопштење МОК-а, украјински министар спорта Вадим Хутсајт рекао је да ће његова земља размотрити бојкот предстојећих Олимпијских игара ако руским и бјелоруским спортистима буде дозвољено да се такмиче.

Бах је истакао да могући бојкот Украјине "није у складу са мисијом МОК-а".

- Познајемо став Украјине, која не само да жели да изолује Русију као државу, већ жели и да потпуно изолује све Русе. Појединачни спортисти не смију бити дискриминисани искључењем, чак и ако су њихове земље у сукобу - рекао је Бах.

МОК је 28. фебруара 2022. године издао препоруку међународним спортским федерацијама да спортистима из Русије и Бјелорусије забрани међународна такмичења или да им дозволи да се такмиче у неутралном статусу као одговор на руску специјалну војну операцију у Украјини.