latinica  ћирилица
28/01/2023 |  16:16 ⇒ 16:21 | Аутор: sputniknews.com

Oткривена спомен-биста хероју са Кошара потпуковнику Горану Остојићу

Потпредсједник Владе и министар одбране Србије Милош Вучевић открио је данас у Бачком Добром Пољу спомен-бисту потпуковнику Горану Остојићу, страдалом начелнику штаба 63. падобранске бригаде, заједно са Марином Остојић супругом страдалог хероја са Кошара.
Oткривена спомен-биста хероју са Кошара потпуковнику Горану Остојићу (Фото: MINISTARSTVO ODBRANE/ ANDRIJA GAVRILOVIĆ (HO) , Tanjug) -
Oткривена спомен-биста хероју са Кошара потпуковнику Горану Остојићу (Фото: MINISTARSTVO ODBRANE/ ANDRIJA GAVRILOVIĆ (HO) , Tanjug)

Обраћајући се присутнима, Вучевић је рекао да је част, понос, али и велика одговорност говорити пред "истинским јунацима који су часно испуњавали своју војничку заклетву" и додао да су "слабе наше ријечи за њихова дјела“ и да је тешко говорити о некоме "ко је био храбар и храбрији од најхрабријих, јунак над јунацима".

- Наша обавеза као држава Србија је да се ово никада не заборави и да немамо опет проток времена од готово 25 година, а да се не сјетимо својих хероја или да то тихо и стидљиво говоримо или да покушају поново да нам избришу сјећање и памћење на оно што смо и ко смо - нагласио је Вучевић, саопштило је Министарство одбране Србије.

Према његовим ријечима, потпуковник Горан Остојић Остоја био је један од најбољих младих официра у некадашњој Војсци Савезне Републике Југославије, а судбина је учинила да оде у вечност и легенду "као највећи патриота, див, јунак великог срца, најхрабрији међу најхрабријима".

- Погинуо је тог проклетог 28. јула 1998. године у рејону Јуничких планина, у близини надалеко чувене, сада и епски опјеване, карауле Кошаре. Погинуо је командујући најбољима међу најбољима, својим војницима чувене и славом овјенчане 63. падобранске бригаде. Погинуо је наш Остоја спречавајући илегално наоружавање шиптарских терориста и њихово убацивање из Албаније на Косово и Метохију. Нека је вјечна слава свим јунацима, свим јуришницима и свим ослободиоцима у свим ослободилачким ратовима у којима је учествовала наша отаџбина и наш народ. Нека живи наша једина отаџбина, слободна, суверена и независна Србија - рекао је Вучевић.

Предсједник општине Врбас Предраг Ројовић истакао је да је општина радо прихватила иницијативу Удружења ветерана 63. падобранске бригаде за подизање спомен-бисте хероју са Кошара у његовом родном селу и на тај начин му ода почаст.