latinica  ћирилица
28/01/2023 |  17:16 ⇒ 29/01/2023 | 08:12 | Аутор: sputniknews.com

Чешка добила новог предсједника: Бабиш признао пораз и честитао Павелу побједу

Пензионисани НАТО генерал Петр Павел побиједио је данас бившег премијера и милијардера Андреја Бабиша у другом кругу гласања за новог предсједника Чешке, који је признао пораз и честитао ривалу.
Петр Павел (Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK ) -
Петр Павел (Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK )

- Моје предсједништво ће успјети само када успијемо сви заједно - рекао је будући предсједник Чешке одушевљеним присталицама.

Бивши премијер и његов ривал у другом кругу избора Андреј Бабиш прихватио је изборни пораз и честитао Павелу побједу у говору данас пред присталицама, након што су пребројани скоро сви гласови на изборима.

Павел ће наслиједити актуелног предсједника Милоша Земана на углавном церемонијалној, али престижној функцији.

Са резултатима са скоро 97 одсто од 15.000 бирачких мјеста , које је пребројао чешки Завод за статистику, Павел има 57,8 одсто гласова у поређењу са 42,2 одсто подршке коју је добио Бабиш.

Павел је бивши предсједник војног комитета НАТО-а, највишег војног тијела алијансе, који у потпуности подржава војну и хуманитарну помоћ земље Украјини и види будућност Чешке Републике у Европској унији и НАТО-у.

Ово је други велики пораз за Бабиша, који је бивши премијер и који је имао подршку актуелног шефа државе Земана.

Његов центристички покрет АНО, завршио је у опозицији након што је изгубио на општим изборима 2021. године.

Бирачка мјеста у другом кругу избора за предсједника Чешке затворена су данас у 14.00 часова по локалном времену и у току је пребројавање гласова, а излазност је премашила 60 одсто.

Први круг предсједничких избора у Чешкој одржан је од 13. до 14. јануара, излазност је била 68,24 одсто.

Павел је добио 35,4 одсто и заузео прво мјесто, а са њим је у други круг, у коме се гласало јуче и данас, прошао 68-годишњи Бабиш ,са 34,99 одсто освојених гласова.

ЦИК ће сутра објавити званичне резултате, а инаугурација новог предсједника биће одржана 8. марта.

Земан је био први предсједник Чешке изабран непосредним гласањем. Његов други и по уставу посљедњи петогодишњи мандат истиче у марту, пренио је Танјуг.

Посланици су бирали претходна два предсједника, Вацлава Хавела и Вацлава Клауса.