latinica  ћирилица
28/01/2023 |  18:31 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Уз подршку локалне и републичке власти Удружење "Бебе" из Требиња богатије за 172 бебе (ВИДЕО)

Добре вијести стижу из Удружења "Бебе" из Требиња, које окупља породице с проблемима стерлитета с подручја источне Херцеговине. За тринаест година постојања и рада, Херцеговачка регија постала је богатија за 172 бебе. То је тренутна бројка, кажу из Удружења, која ће из године у годину, сигурни су, бити све бројније.
Бебе - Фото: РТРС
БебеФото: РТРС

Након 25 година борбе са стерилитетом, породица Стајић из Требиња окитила се са два сокола. Никола и Снежана, близанци су који су прије три године своју мајку Марију учинили најсрећнијом женом на свијету.

Била је то велика борба за потомство коју, каже Марија, не би добила без помоћи и подршке Удружења "Бебе".

- Поручила бих свима да је имати дјецу једино богатство које се ничим не мјери. Одсада ко год након годину дана не остане у другом стању, Удружење "Бебе" је први корак, са којим све иде много лакше. Уз њихову помоћ за три дана имаћете све налазе и бићете спремни за вантјелесну оплодњу - каже Марија.

Ово удружење су прије тринаест година основале двије породице које су имале проблем са стерилитетом, а данас окупљају више од 300 чланова из источне Херцеговине. Кроз удружење је прошло више од 1.000 породица, не само из Хецеговине, већ и Републике Српске и окружења. Без подршке републичких и локалних институција ипак, кажу, не би успјели.

- Захваљујући нашој причи дошли смо до тога да имамо данас три бесплатне вантјелесне оплодње на нивоу Републике, и помоћ на нивоу општина Херцеговине. Посебно сам поносна на наше Требиње, јер овдје имамо и четврту бесплатну вантјелесну оплодњу без горње границе старости жене, што значи да Требињке до 49. године које желе вантјелесну оплодњу, град Требиње их стимулише једним поступком - истакла је предсједница Удружења Снежана Мисита.

У 13-огодишњи рад стало је много тога, наводи Мисита, много борбе са табуима, стереотипима и неповјерењем. Међутим, издржали су све и обезбиједили најбољу услугу свима онима који воде борбу са стерилитетом.

Удружење “Бебе“ је заправо велика породица људи са истим или сличним проблемима. Њихов највећи понос у ових 13 година постојања и рада су бебе, због којих би, без обзира на тешке тренутке и бројне борбе, урадили све опет и испочетка.

Паровима који пролазе или тек треба да прођу кроз сличне ситуације, поручују да буду јаки и упорни и да се обрате на праву адресу, јер заједно рушимо све баријере.