latinica  ћирилица
28/01/2023 |  18:42 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Колико фомирање Савјета министара у рекордном року може бити замајац развоја привреде у БиХ? (ВИДЕО)

Колико формирање Савјета министара у рекордном року од избора, може бити замајац за развој економије и привреде?
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Досадашња политичка структура из Сарајева предвођена СДА, блокирала је бројне инфраструктурне пројекте значајне за Републику Српску, али и БиХ.

Нови сазив Савјет министара многи виде као шансу за компромис.

Неразумијевање или политичка бахатост СДА, као најупечатљивијег представника политичког Сарајева у претходном периоду, блокирала је многе инфраструктурне пројекте значајне првенствено за Републику Српску.

Није само гасна интерконекција са Србијом на том списку, већ и Аеродром у Требињу. Најзвучнији је градња Хидроекелтране Бук Бијела.

Није тешко закључити, сматрају у Српској, зашто је овај пројекат блокиран, иако је значајан и за Федерацију.

- Комисија за концесије, Влада Српске дала је ту концесију Електропривреди Српске, а онда је Електропривреда ушла у партнерски однос као компанија са другом компанијом. Али, сметња је очито или је проблем настао оног часа када је речено да је то компанија из Србије. Да је можда Електропривреда Њемачке, Аустрије или Италије не би нико правио проблем. Рекли би: "Браво!" - изјавио је министар енергетике и рударства Српске Петар Ђокић.

- Овим пројектом колико Српска, толико и привредници из ФБиХ имају бенефита. Доста материјала и ресурса користимо из самог Сарајева, циглу из Високог, бетон цемент из Какња - изјавио је помоћник министра енергетике и рударства Српске Милан Баштинац.

Блокаде пројеката једног ентитета вуку и вући ће блокаду пројеката другог ентитета. То ће бити матрица коју ће, суочи ли се са опструкцијама из Федерације, користити и Српска.

А то неће водити нигдје, кажу економисти. Зато важним сматрају што је Савјет министара формиран у рекордном року. Подсјећају колика је вриједност пројеката.

- БиХ у овом тренутку има кандидованих пројеката код Министарства финансија и трезора у вриједности око 25 милијарди. У фази имплементације је око 14 милијарди. Оно што бисмо требали да радимо јесте да знамо ко је одговоран, а одговорни су министри и они треба да раде оно што од њих јавност очекује - рекао је економиста Саша Стевановић.

Колико је правовремено формирање Савјета министара значајно говоре и у Привредној комори Српске.

Наводе примјер од прије неколико година када ниво БиХ није имао усвојен буџет. Посљедице су за пословну заједницу биле очигледне.

- Један од најбољих примјера је Експо Дубаи на који су ишле скоро све земље и гдје је била прилика да се представе и земље и њихове привреде. Нажалост, БиХ није ишла на тај сајам зато што није био усвојен буџет - подсјетио је предсједник Привредне коморе Српске Перо Ћорић. 

Не буде ли опструкције из политичког Сарајева, неће бити ни с друге стране, гарантују представници Српске у Савјету министара.

Није јасно зашто би некоме сметао Аеродром у Требињу или гасна конекција са Србијом.

- Као што сматрам да је јужна интерконекција значајна за ФБиХ. Зашто би блокирали? Због неких предрасуда једне структуре политичара из ФБиХ који долазе из СДА. Они таквим својим дјеловањем неће моћи, а то су покушали, да зауставе развој Српске - истакао је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.

Шанса је ту, сагласни су и политичари и привредници и економисти. Пут развоја је јасно уцртан.

Да ли ће га неко једним потезом обрисати или свјесно прецртати, чини се, само је ствар избора оних у чијим рукама су гумица и оловка.