latinica  ћирилица
28/01/2023 |  18:47 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Ранији полазак у школу - да или не? (ВИДЕО)

Посљедњих година тренд је да дјеца у школу полазе раније, прије навршених шест година. Према Закону о основном образовању у први разред уписују се дјеца која су до 30. августа текуће године напунила шест година. Да ли су дјеца која пријевремено крену у школу емоционално зрела за наставу?
Ученици - Фото: РТРС
УченициФото: РТРС

Сања Радуљ Чеко мајка је троје дјеце. Њен средњи син у августу је напунио шест година. Међутим, према њеним процјенама није био спреман да крене у септембру у школу. Одлучили су да дјечак крене у први разред сљедеће године са пуних седам година.

- Ми као родитељи смо ипак мало пристрасни и говоримо наше дијете је набоље, паметно је. Али, то не значи да је дијете зрело. За родитеље и учитеље било би корисно да се о овој теми више разговара и да се омогући неки вид помоћи - истиче Радуљ Чеко.

Просвјетни радници кажу да је сваке школске године све више дјеце која пријевремено крену у први разред. Сматрају да родитељи који уписују дјецу са непуних шест година нису свјесни да то може да буде мач са двије оштрице.

- С једне стране дијете може бити интелектуално спремно за школу, а емосционално и социјално незрело. Шта се онда дешава? Дијете у првом разреду рјешава задатке, али с друге стране није зрело, плаче, играло би се, досадно му је и не може да прати наставу, не може да с вршњацима оствари социјални контакт - наглашава Ирена Милошевић, магистар разредне наставе у Основној школи "Бранко Радичевић" у Бањалуци.

Календарски узраст није једино мјерило зрелости дјетета. Сагласна је и педагог Татјана Берберина. Кроз свакодневни рад са дјецом уочила је да између њих постоје индивидулане разлике. Истиче да је ту највише присутан генетски фактор.

- Нека дјеца сазријевају раније, нека касније. Многи фактори утичу на то и због тога је важан мултисекторски приступ дјеци од стране свих других актера који учествују у процесу - додаје Бреберина.

Психолози упозоравају да је дјеци прије самог поласка у школу потребна припрема. Родитељи то често занемаре и без консултација са стручњацима донесу одлуку да ли је дијете спремно за школу.

Психолог Александар Милић истиче да се не препоручује дијете рано преоптерети школским обавезама.

- Дјеца не могу да се уклопе одмах у почетку у школске обавезе што је за њих велико оптерећење - додаје Милић.

Родитељи дјеце која након 1. септембра, па све до краја децембра исте године, пуне шест година, могу да изаберу да ли дијете желе да упишу у школу раније, односно са непуних шест година. Ако сте у дилеми, потражите савјет стручњака да би донијели исправну одлуку.