latinica  ћирилица
28/01/2023 |  19:21 ⇒ 29/01/2023 | 08:12 | Аутор: РТРС

Уручене Светосавске награде за 40 просвјетних радника у Српској (ФОТО/ВИДЕО)

У Бањалуци је одржана манифестација "Наши учитељи" на којој су уручене Светосавске награде за 40 истакнутих васпитача, наставника основних и средњих школа, стручних сарадника и библиотекара у Републици Српској.
Добитници Светосавске награде - Фото: СРНА
Добитници Светосавске наградеФото: СРНА

Министарка просвјете и културе Жељка Стојичић поручила је да просвјетни радници доприносе јачању васпитне улоге образовног система у Републици Српској, преносећи сопствена знања и искуства на ученике, чиме показују како се најбоље суочити са животним околностима и новим изазовима.

Стојичићева је изразила поштовање и подршку просвјетним радницима у Српској који, како је навела, предано служе овом племенитом позиву.

- Захваљујући њиховој преданости, стручности, те спремности да подстичу дјецу на усвајање нових знања и јачање вриједности као што су заједништво, дружење и учење кроз игру, критичко промишљање, креативност, сарадња - раде у духу онога што им је у насљеђе оставио Свети Сава - рекла је Стојичићева.

Према њеним ријечима, Министарство просвјете и културе додјелом Светосавске награде наглашава важност унапређења положаја просвјетних радника, као и свеукупног система васпитања и образовања у Републици Српској.

Говорећи о Светосављу, Стојичићева је истакла да оно значи вриједно насљеђе, пут знања, пожртвованости, човјечности, његовања културе дијалога и поштивању других и другачијих.

Светосавска награда, која се састоји од Светосавске повеље и новчане награде, те медаљона са ликом Светог Саве, дјело академика Миливоја Унковића, подршка је ресорног министарства и захвалност друштва за улогу просвјетних радника у васпитању и образовању дјеце.

Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево је и ове године поклонио свим добитницима књигу - "Роман о Лондону" Милоша Црњанског.

Додјела Светосавских награда (Фото: РТРС)